Siirry pääsisältöön

F. Scott Fitzgerald: Kultahattu (Elina)



F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
Otava 2013 / 1959
220 sivua
suom. Marja Niiniluoto
Alkuteos: The Great Gatsby. 1925.

Lukuhaasteen kohta 33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan, tuntui alkuun isolta haasteelta. Yritin kovasti keksiä minkä kirjasta tehdyn elokuvan olisin nähnyt, mutta en lukenut kirjaa. Yleensä asia on juuri päinvastoin, olen lukenut kirjan, mutta en nähnyt elokuvaa. Toisaalta olisihan tähän kohtaan käynyt mikä hyvänsä kirja, jonka olen jo lukenut ja josta on tehty elokuva tai jokin kirja, josta tehtyä elokuvaa en ole vielä nähnyt ja aion vasta katsoa sen. Halusin kuitenkin nimenomaan etsiä sellaisen kirjan, josta tehdyn elokuvan olen jo nähnyt, mutta en ole vielä lukenut kirjaa. Lopulta pitkän pohdinnan jälkeen keksin, että olen nähnyt vuonna 2013 valmistuneen Baz Luhrmannin ohjaaman elokuvan The Great Gatsby - Kultahattu, mutta en lukenut alkuperäistä Fitzgeraldin romaania.

Ensinnäkin elokuvan näkemisestä oli jo aikaa, varmaankin olen nähnyt sen melko pian ilmestymisensä jälkeen, vaikken nyt muistakaan että olisin käynyt katsomassa sitä kuitenkaan elokuvateatterissa. En siis oikeastaan muistanut tarinan tapahtumia kovinkaan hyvin. Toisaalta se oli varsin hyvä asia, koska elokuva ei siten ohjannut liikaa tulkintaani tai romaanin parissa viihtymistäni. Romaania lukiessani tuli välillä mieleeni jokin kohtaus elokuvasta, mutta jouduin kyllä romaanin luettuani myös katsomaan elokuvan trailerin muistaakseni erinäisiä asioita. Seuraavaksi varmaan pitääkin katsoa elokuva sitten uudelleen.

Kultahatun kertojana on kolmekymppinen Nick Carraway, joka muuttaa Länsi-Amerikasta New Yorkiin Long Islandin West Eggiin pieneen mökkeröön. Hänen naapurissaan loistokkaassa kartanossa asuu salaperäinen miljonääri Jay Gatsby, joka järjestää iltaisin hienoja juhlia, joissa musiikki raikaa ja shamppanja virtaa. Gatsbya itseään ei juhlissa kuitenkaan näy ja syy juhlien järjestämiseen on toive, että paikalle jonakin iltana tulisi Nickin serkku Daisy, johon Gatsby on rakastunut.

Romaani kertoo 20-luvun murroksesta Amerikassa; toisaalla ovat raskaan työn tekijät, toisaalla taas äkkirikastuneet miljonäärit, joilla on varaa järjestää hulppeita juhlia. Kuitenkin Kultahattu kertoo  myös ennen kaikkea yksinäisyydestä ja tyhjyyden tunteesta kaiken tuon loiston keskellä. Gatsbylla on rahaa, muttei onnellisuutta. Luin Kultahattua toukokuussa samoihin aikoihin kuin Paula Nivukosken 20-luvun Pohjanmaalle sijoittuvaa romaania ja olikin hauskaa lukea niitä rinnakkain, niin olivat maailmat erilaiset samana aikakautena, mutta toisaalta tuntemukset samoja. Kultahattu on varsin nopealukuinen ja lyhyt romaani, mutta sisältää kuitenkin ajateltavaa ja sen parissa ainakin minä viihdyin mainiosti.

Jos et ole nähnyt elokuvaa niin Kultahattu sopii lukuhaasteessa myös kohtiin 1. kirjan kannessa on ihmiskasvot (ainakin tässä painoksessa), 2. kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä, 6. rakkausromaani, 25. kirja kirjailijalta jonka tuotantoa et ole aiemmin lukenut ja 36. kirjassa ollaan yksin.

Kommentit

  1. Kultahattu kuuluu suosikkikirjoihini. Olen lukenut sen suomeksi ja englanniksi sekä nähnyt elokuvan. PS. Kiva kun löysin bloginne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tervetuloa lukemaan blogiamme, kivaa että löysit tänne! Kultahattu oli minustakin hyvä kirja, varmasti luen tämän klassikon vielä joskus uudestaan. /Elina

      Poista

Lähetä kommentti