Siirry pääsisältöön

Read Hour ja kansainvälinen lukutaitopäivä


Huomenna sunnuntaina 8.9. vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää, jonka kunniaksi myös koko Suomi pysähtyy lukemaan Lasten ja nuorten säätiön järjestämässä Read Hour -tapahtumassa klo 1920. Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa kouluttautumisen, on edellytys työmaailmassa, ehkäisee syrjäytymiseltä, kehittää ajattelua ja kuljettaa ihmisen tarinoiden äärelle.

Jo aiemmin syksyllä Mikael Jungner torppasi Twitterissä ajatuksen siitä, että hiipuva lukuinto ja -taito olisivat ongelma nykymaailmassa. Ne ovat hänen mukaansa vain lyhyt välivaihe ihmisen historiassa, kunnes siirrytään kätevimpiin viestintämuotoihin. Ongelma Jungnerin ajatuksessa on jättää huomiotta, että ilman lukutaitoa ei ole sivistystä. Siirryttäisiinkö yhteiskunnassa takaisin aikaan, jolloin sopimukset allekirjoitettiin puumerkein ja vain harvat osasivat lukea, mihin puumerkillään lupautuivat? Opetellaanko matematiikkaa nuotein tai historiaa vain dokumenteista ja elokuvista?

Jungnerin provokatiivisiksi tarkoitetuissa kommenteissa vilisee ongelmakohtia. Helsingin Sanomien kolumnissaan Yrjö Rautio tuokin osuvasti esille, että ilman lukutaitoa meillä ei ole sivistystä ja palaamme harvainvaltaan, jossa lukutaitoisilla tai lukemaansa paremmin ymmärtävillä on avaimet vähempitaitoisten kyykyttämiseen. Lukutaito on tehnyt yhteiskunnastamme tasa-arvoisemman. Uusi teknologia tuo väistämättä uusia lukemisen muotoja, mutta lukemisen merkitystä se ei poista. Myös 70 % nuorista uskoo, että lukutaidolla on merkitystä tulevaisuudessa.

On sanomattakin selvää, että Paljon melua kirjoista -blogissa otamme osaa Read Houriin, mutta tapahtuman ja päivän kunniaksi halusimme myös tuoda esille, mitä lukutaito meille itsellemme tarkoittaa.




HANNA
Ilman lukutaitoa en olisi päässyt elämässäni sinne, missä olen nyt  en lähellekään. Lukutaito on mahdollistanut opiskelun ala-asteelta maisterin tutkintoihin asti, ja se on myös ensisijainen edellytys nykyisissä viestinnän töissäni. Lukeminen on tuonut elämääni sanoinkuvaamattoman paljon. Kirjat ja lukeminen  sekä kauno- että tietokirjallisuus ja lisäksi uutiset  ovat lisänneet kykyäni hahmottaa ilmiöitä ja kokonaisuuksia. Lukemisen ja tarinoiden ansiosta osaan yhdistää asioita toisiinsa aiemman tietoni pohjalta. Samaa en voi saavuttaa katsomalla tv:tä. Äänikirjatkaan eivät kiinnitä keskittymistäni samoin kuin teksti, minkä lisäksi kirjat ovat lyömätön väline kännykän näytöllä olevaan tekstiin verrattuna. Mikään ei pysäytä ajattelemaan ja miettimään samoin kuin kirjat.

Puhumattakaan tarinoista. Ilman lukutaitoa en voisi uppoutua yhtä todentuntuisesti toisiin maailmoihin, kiertää maailmaa yhtä laajalti ja oppia ymmärtämään muiden elämää yhtä syvästi. Viime viikon lukumaraton osoitti taas lukemisen ihanuudesta, ja on mahtavaa, että Read Hourin kautta sitäkin useampi suomalainen saa tuntuman samasta ihanuudesta edes tunnin ajan.


ELINA
Minäkään en Hannan tavoin olisi päässyt tähän pisteeseen ilman lukutaitoa. Lämpimästi muistelen lapsuudenkotini täpötäysiä kirjahyllyjä ja iltasatuhetkiä, jotka olivat ensimmäinen kosketukseni kirjoihin ja lukemiseen. Opittuani itse lukemaan olenkin lukenut ja paljon. Hyvää lukutaitoa ei voi saavuttaa kuin lukemalla ahkerasti.

Työskentelen opettajana ja olen siis päivittäin tekemisissä lukutaidon parissa. Työssäni näen konkreettisesti sen, mitä hyvä lukutaito merkitsee: se kehittää, palkitsee ja todella ehkäisee syrjäytymistä. Monilla lapsilla ja nuorilla lukutaito on heikentynyt ja mekaaninen lukeminen on hankalaa ja hidasta, jolloin ymmärtävä lukeminen kärsii. Onhan se selvä, että jos virkettä ei saa luettua oikein, ei ymmärrä myöskään ajatusta sen takana saati kokonaista tekstiä. Ilahduttavaa kuitenkin on, että nuoret silti näkevät lukutaidon tärkeyden. Työssäni koen onnistumista aina, kun saan yhdenkin lapsen tai nuoren innostumaan lukemisesta.

Lukeminen kuuluu jokaiseen päivääni muutenkin kuin töissä. Aloitan aamuni juomalla aamukahvini päivän sanomalehden kanssa ja iltaisinkin tulee usein luettua ennen nukkumaanmenoa. Tarinoihin uppoutuminen opettaa minullekin empatiaa, vie uusiin maailmoihin sekä auttaa samastumaan muiden ajatuksiin ja tunteisiin. Hyvän tarinan parissa pääsee vaikka toiselle puolelle maapalloa poistumatta kotisohvaltaan.

***

Seuraa Paljon melua kirjoista -blogin Read Hour -tapahtumaan osallistumista reaaliaikaisesti Instagramissa. Somessa voit seurata, haastaa muita tai osallistua itse hashtagilla #readhour.

Kommentit