Siirry pääsisältöön

Marraskuun lukuhaaste


Tänä vuonna aiomme ottaa jälleen osaa marraskuun lukuhaasteeseen. Haasteen tavoitteena on lukea marraskuussa joka päivä vähintään 30 sivua kaunokirjallisuutta. Olemme osallistuneet samaan haasteeseen viimeksi  vuonna 2014 eli blogimme aloitusvuonna. Olikin siis jo korkea aika ottaa tämä sama haaste uudelleen esiin.

Tässä postauksessa kerromme hieman tunnelmia haasteen alkumetreiltä ja pohdimme, mitä kirjoja lukupinoon eksyykään marraskuussa. Palaamme lukuhaasteen etenemiseen seuraavan kerran kuun puolivälissä. Emme aio kuitenkaan ottaa haasteen suorittamisesta turhia paineita eli jos 30 sivua ei jonakin päivänä täyty, niin olemme antaneet itsellemme luvan lukea toisena päivänä vastavuoroisesti enemmän. :)


ELINA:

Vuonna 2014 marraskuun lukuhaasteessa tavoitteenani oli lisätä päivittäistä lukemista ja tuolloin onnistuinkin haasteessa varsin hyvin ja luin lopulta aikamoisen sivumäärän sekä sain useita kirjoja loppuun. Tuon onnistuneen kokemuksen myötä toivon, että tänäkin vuonna marraskuu osoittautuu hyväksi lukukuukaudeksi.

Töiden puolesta marraskuussa riittää aina kiirettä ja tuntuu, että nipistän joka vuosi vapaa-ajastani töille tai tv:n tuijottamiselle sen sijaan, että lukisin. Sen vuoksi ajattelen, että marraskuu on hyvä aika ottaa lukuhaaste vastaan, sillä lukeminen on rentouttavaa ja vähentää stressiä. Toivonkin, että lukuhaasteen myötä saisin joka päivä keskityttyä edes sen pienen hetken lukuharrastuksen parissa. Marraskuu kun on muutenkin niin synkkä kuukausi niin ehkäpä se kuluisi mukavammin, kun saisi odottaa joka ilta lukuhetkeä. Mikäs nimittäin ihanampaa kuin se klassinen mukillinen teetä tai glögiä, lämmin viltti ja hyvä kirja. Ulkona saa vihmoa vettä, lunta tai räntää ihan kuinka paljon vaan.

Lukuhaasteen kirjat valitsen fiiliksen mukaan, mutta aikomuksena olisi aloittaa ainakin muutamalla kirjaston lainalla ja siirtyä niistä kenties näppejä poltteleviin kirjamessupinoihin. Kirjamessujen hankinnoista ensimmäisinä lukuvuoroon pääsevät kenties Jojo Moyesin Pariisi yhdelle ja David Nichollsin Suloinen suru. Kepeiden kirjojen lisäksi marraskuussa kiinnostavat myös dekkarit ja kenties jokin syksyisempi. Pitäisiköhän kirjahyllyn uumenista kaivaa esiin Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu?
HANNA:

Kuten Elinalla, suunnitelmani ovat tänä vuonna suhteellisen samanlaiset kuin vuonna 2014: eli löytää enemmän aikaa rakkaalle lukuharrastukselle Suomen synkimmän kuun kourissa. Viimeksi olin kiireinen vasta aloittamieni opintojen kanssa - nyt viisi vuotta myöhemmin olen sitäkin kiireisempi viestinnän töiden parissa, ja blogin lisäksi iltaisin vievät aikaa mielessä väikkyvä väikkärisuunnitelma, ystävät ja parisuhde sekä muutamat muutkin harrastukset. Kaikesta tästä olen kuitenkin joutunut työkiireiden vuoksi nipistämään, mutta toivon, että lukuhaaste saa vähän puhtia jaksamiseen. Jos on pitkä työpäivä eikä muuten ehdi, niin jos sitä saisi vaikka kaivettua kirjan useammin esiin edes työmatkalla bussissa sen sijaan, että tuijottaisi aamutokkurassa ikkunasta ulos marraskuun räntään ja hämärään. Ja tosiaan lähdemme haasteeseen rennoin mielin: osaan jo nyt sanoa, että marraskuuhun lukeutuu myös yksi reissu, jonka aikana en joka päivä ehdi lukea 30 sivua jos yhtäkään, joten otan kiinni toisena päivänä.


Viimeksi olin saanut Elinan tavoin yllättävän suuren lukusaldon jo haasteen puolivälissä. Tänä vuonna en valitettavasti odota moista saldoa, eivätkä ne luetut sivut olekaan itsetarkoitus vaan se, että saisi lukuharrastuksesta rutiinin iltaan: muutenkin kuin pari sivua sängyssä ennen yöpuulle käymistä. Marraskuussa alkaa glögikausi tosiaan olla myös käsillä, ja parvekkeellekin voisi laittaa pian jouluvalot, joten höyryävä ja tuoksuva glögimuki, viltti ja hyvään tarinaan uppoutuminen kuulostavat oivalta irtiotolta arjen kiireistä.

Itsekin valitsen haastekirjat fiilikset mukaan, mutta lokakuulta jatkan Toisen tuntemattoman lukemista, joten sen pyrin saamaan ainakin loppuun. Sen jälkeen jäänkin pohtimaan seuraavaa siirtoani: vuoden lukuhaasteen tiimoilta lukuun saattavat päätyä joko Salman Rushdien Saatanalliset säkeet tai jotain pohjoismaisesta mytologiasta ammentavaa. Toisaalta sormet syyhyäisivät ja haluaisivat tarttua myös messuostoksiin. Frank Zappan sanoin: So many books, so little time! (Kuten yhdessä korussanikin lukee, mutta siitä kenties joskus toiste.)Kommentit