Siirry pääsisältöön

Kohti Helsingin kirjamessuja 2020 - parhaat messutärpit

Tänä vuonna Helsingin kirjamessut siirtyivät verkkoon ja tästä postauksesta löydät meidän parhaat messutärppimme – eli mitä keskusteluja aiomme itse kuunnella ja mistä verkkokaupoista voisi kirjamessujen aikana tehdä hyviä löytöjä.

Kiitokset messulippuarvontaan osallistuneille ja onnittelut voittajille. Arvomme liput vielä tänä iltana ja voittajat saavat lippunsa sähköpostitse. Liput arvontaan lahjoitti meille Messukeskus.

ELINA:

Minua kiinnostavat messuilla eniten tutut kirjailijat ja kirjallisuudesta yleisesti käytävä keskustelu. Perjantaina klo 14.30 toisesta kirjastaan Mainingin varjo kertoo Paula Nivukoski. Hänen esikoisteoksestaan Nopeasti piirretyt pilvet nautin paljon ja lisäksi ostin juuri syyslomareissulta mukaani tuon Mainingin varjon. Katsotaan ehdinkö aloittaa romaanin lukemista jo ennen kirjamessukeskustelua.

Lauantaina kirjamessukeskusteluissa on vaikka mitä kiinnostavaa. Aiomme lauantaina treffata Hannan kanssa ja katsoa keskusteluja myös yhdessä samalla tietysti vähän herkutellen, mikäs olisikaan parempi tapa viettää lauantaita! Töölö-lavalla keskustellaan klo 11 äänikirjojen tulevaisuudesta ja vaikka en tuosta formaatista itse ole kovin kiinnostunut niin kyseinen aihe on silti kiinnostava. Klo 12 Sofi Oksanen haastattelee Elizabeth Stroutia ja tätä keskustelua odotan eniten. Luin kesällä Stroutin Olive Kitteridgen ja se oli kertakaikkisen ihana. En ole vielä ehtinyt tutustua kirjailijan muuhun tuotantoon, mutta varmasti kyllä tutustun. Klo 14.30 myös Tommi Kinnunen kertoo uutuuskirjastaan ja sekin kiinnostaisi kyllä laittaa ostoslistalle, sillä olen pitänyt kaikista Kinnusen teoksista kovasti.

Sunnuntaina messuilla näyttää olevan useampia Suomen kirjailijaliiton järjestämiä keskusteluita, myös tuosta äänikirja-aiheesta. Lisäksi esimerkiksi Emmi Itäranta kertoo klo 12.30 uutuudestaan Kuunpäivän kirjeet.

Paljon on siis kiinnostavaa keskustelua luvassa. Nettikaupoista ainakin Werner&Jarlin valikoima vaikuttaa monipuoliselta. Werner&Jarlin kaupassa kaikista uutuuksista on -30% alennus ja lisäksi löytyy muita aletuotteita. Keväällä tilasin kaupasta kirjoja ja ne tulivat ainakin kovin nopeastikin, joten tilauksesta sen puolesta plussaa. Itseäni kiinnostelevat esimerkiksi Keltaisen kirjaston klassikot. Haruki Murakamin Tanssi tanssi tanssi oli minulla jo keväällä ostoskorissa, mutta se jäi tilaamatta muiden kirjojen alta, joten ehkä nyt olisi sen vuoro. Aiemmin jo mainittu Elizabeth Strout voisi myös olla potentiaalinen vaihtoehto. 

HANNA:

Kuten kirjoitan vuodesta toiseen, suhtautumiseni kirjamessuihin on miltei samanlainen kuin festareihin. Rakastan katsoa, mitä kaikkea ohjelmaa on tarjolla ja voisin vain juosta kuuntelemassa keskusteluja eri aiheista koko päivän. Juuri se on kirjoissa ihaninta: aiheista riittää niin moneen, että jokaiselle löytyy jotain.

Kiinnostavia keskusteluja ja haastatteluja on tarjolla läpi viikonlopun. Erityisesti Töölö-lavalla vaikuttaa olevan superpaljon kutkuttavia ja vaihtelevia aiheita joka päivä – aina kirjallisuudesta tieteeseen. Torstaina keskustellaan tulevaisuudentutkimuksesta klo 17 sekä teknologiasta, peleistä ja runoudesta klo 19. Perjantaina vuorossa ovat biotaide, ajatukset ja kieli. Lauantaina tarjoillaan keskustelua kirjallisuuden tulevaisuudesta ja äänkirjoista, kuten Elina jo mainitsikin, ja varmasti katsomme nämä keskustelut yhdessä, kun treffaamme lauantaina messumerkeissä. Tarjolla on myös psykologisia ja eksistentiaalisia aiheita läpi viikonlopun.

Ilmastonmuutos näkyy ohjelmassa eri lavoilla, ja aionkin kuunnella kiinnostuksella näitä keskusteluja niin tieteen kuin fiktion näkökulmasta. Torstaina Esplanadilla Risto Isomäki puhuu uuden romaaninsa Vedenpaisumuksen lapset tiimoita klo 18.30, perjantaina J.P. Koskinen romaanistaan Hukkuva maa klo 16.30 Senaatintorilla, ja sunnuntaina Emmi Itäranta tosiaan kertoo Kuunpäivän kirjeistä, jota alan pian itsekin lukea. Faktapohjaisemmin ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta jutellaan esimerkiksi perjantaina klo 10.30 ja klo 11.00.

Eniten odotan kuitenkin Suomen kirjailijaliiton keskusteluita sunnuntaina. Olen aina pitänyt kirjailijaliiton paneeleista, sillä niissä keskustellaan kirjallisuudesta ilmiönä eri näkökulmista, mikä on kirjaintoilijalle ja pohdiskelijalle kiinnostavaa kuunneltavaa. Ohjelman lisäksi odotan innolla messutarjouksia, joihin en ole ehtinyt vielä perehtyä kuten Elina. Se on kyllä harmi, kun ei pääse hipelöimään kirjoja eikä voi pyyhältää pitkin messukäytäviä ostoskassit rapisten, mutta pakkohan sitä on jotain messujen kunniaksi tilata.

Kommentit