Siirry pääsisältöön

Jenny Han: Pojille, joita joskus rakastin (#1, 2 & 3)

Jenny Hanin Lara Jeanista kertovassa Pojille, joita joskus rakastin -nuortenkirjasarjassa on yhteensä kolme osaa. Lukaisin koko sarjan huhti-toukokuun vaihteessa muutamassa päivässä Bookbeatista. Varsin koukuttavaa ja romanttista hyvän mielen viihdettä nuorille, vaikkakaan kirjat eivät omaan genreensä tuoneet mitenkään kovasti uutta vaan kierrättivät aika pitkälti vanhoja kaavoja.

Pojille, joita joskus rakastin
Wsoy 2020. 200 sivua. Suomentanut: Antti Hulkkonen.

Sarjan ensimmäisessä osassa esitellään 16-vuotias Lara Jean Song Covey, joka asuu yhdessä isänsä ja kahden sisaruksensa kanssa. Isosisko Margot on juuri lähdössä opiskelemaan Skotlantiin, ja on eronnut poikaystävästään Joshista, joka asuu naapurissa. Lara Jean onkin ison muutoksen edessä, kun hänestä aina huolehtinut isosisko on poissa. Perheen äiti on kuollut, ja nyt onkin Lara Jeanin vuoro ottaa enemmän vastuuta pikkusisarestaan Kittystä. Gynekologina työskentelevä isä kun ei aina muista eikä ehdi hoitaa kaikkea.

Lara Jean on elämänsä aikana rakastanut viittä eri poikaa ja kirjoittanut jokaiselle rakkauskirjeen päästäkseen eroon tunteistaan. Rakkauskirjeet hän on säilönyt äidiltään saamaansa hatturasiaan vaatehuoneen hyllylle eikä ole aikeissakaan lähettää kirjeitä eteenpäin. Eräänä päivänä hän kauhukseen huomaa yhden kirjeistään Peter Kavinskyn kädessä, ja tajuaa, että joku on postittanut hänen kirjeensä.

Lara Jean on yhä äärimmäisen ihastunut naapurin Joshiin, sisarensa poikaystävään, ja haluaa tehdä kaikkensa, ettei Josh tiedä hänen olevan yhä rakastunut tähän. Niinpä hän lähtee mukaan, kun Peter ehdottaa hänelle pientä sopimusta. Peter itse on juuri eronnut tyttöystävästään Genistä, ja haluaa palata tämän kanssa yhteen, joten Peter ja Lara Jean päättävät esittää seurustelevansa, jotta molemmat saisivat haluamansa. Tarvitseeko sanoa, miten homma päättyy? Juonikuvio valeromansseineen on muuten suunnilleen täysin sama kuin muutamassa vuoden aikana lukemassani kirjassa: Julia Quinnin Bridgerton-sarjan ensimmäisessä osassa Salainen sopimus ja Mhairi McFarlanen romaanissa Mitä jos en löydä sinua koskaan. Tässä tietenkin sijoitettuna vain lukiomaailmaan. Toisaalta nuortenromaanissa epäuskottavan juonen antaa helpommin anteeksi – onhan todennäköisempää, että lukioikäiset keksivät valeseurustelujuonen.

P.S. Rakastan sinua yhä
Wsoy 2020. 199 sivua. Suomentanut: Antti Hulkkonen.

Sarjan toisessa osassa Lara Jean ja Peter ovat alkaneet seurustella, tällä kertaa oikeasti. Mutkia matkaan aiheuttavat kuitenkin muut ihmiset – heidän kaveriporukassaan aiemmin mukana ollut John sekä Peterin ex-tyttöystävä Genevieve. John on myös saanut Lara Jeanin kirjeen, mutta se on päätynyt hänelle myöhässä. Hän kuitenkin vastaa siihen kirjoittamalla kirjeen Lara Jeanille, ja he päätyvät kirjeenvaihtoon. Pian he myös tapaavat sattumalta vanhainkodissa, jossa Lara Jean on tekemässä vapaaehtoistöitä ja John tapaamassa isoäitiään Stormya (joka on aikamoinen persoona!). 

Romaanissa yhtenä sivujuonena on myös, että vanha kaveriporukka etsii vuosia aiemmin puumajan viereen hautaamansa aikakapselin, ja sen myötä he päättävät alkaa leikkiä salamurhaajaleikkiä, jota niin ikään leikkivät nuorempina. Lopulta Lara Jean ei kuitenkaan ole aivan varma, mikä on totta ja mikä vain leikkiä. Ongelmia Lara Jeanin elämässä aiheuttaa myös hänestä ja Peteristä hiihtokeskuksen porealtaassa kuvattu video, joka alkaa levitä sosiaalisessa mediassa. Somen varjopuolia ja kiusaamistakin romaanissa siis tuodaan esille, vaikkakin lopulta ongelma ratkeaa varsin heppoisesti.

Aina ja ikuisesti, Lara Jean
Wsoy 2021. 207 sivua. Suomentanut: Antti Hulkkonen. 

Sarjan viimeinen osa on lopulta ehkä sen heikoin lenkki. Suurimmaksi osaksi viimeinen kirja keskittyy Lara Jeanin ja Peterin jatko-opintoihin ja yliopistohakuihin sekä Lara Jeanin isän tuleviin häihin. Lara Jean ja Peter ovat suunnitelleet jo pitkään yliopistoaikaansa läheisessä yliopistossa UVA:ssa, jonne Peter on jo päässyt sisään lacrossen turvin. Lara Jean sen sijaan odottaa hakutuloksiaan hermostuneena. Lopulta käy ilmi, ettei Lara Jean olekaan päässyt UVA:han. Lara Jean ja Peter alkavat heti suunnitella etäsuhdetta, mutta väkisinkin molempien mielessä herää epäilys siitä, miten se onnistuu. Lara Jean ei myöskään tiedä, mikä yliopisto hänen lopulta pitäisi valita, tunnin ajomatkan päässä oleva William & Mary vai kauempana oleva UNC Chapel Hill, joka häntä enemmän kiinnostaisi.

Matka New Yorkiin, täydellisen pikkuleipäreseptin etsiminen sekä Lara Jeanin isän ja naapuri Trinan häät kuitenkin vievät ajatuksia muualle. Viimeisessä osassa pohditaan sekä uutta perhettä että tulevaisuutta yleensä. Lara Jeanin sisar Margot ei alkuun oikein ihastu ajatukseen isän uudesta vaimosta Trinasta. Lara Jean taas jännittää jo etukäteen lähtöä kotoaan ja uuden elämänvaiheen aloittamista.

Kokonaisuudessaan sarja on siis varsin mukavaa ja helppolukuista nuortenkirjallisuutta romanttisella hömpötyksellä höystettynä. Teini-ikäisenä tämä olisi uponnut minulle varmasti varsin hyvin. Katsoin myös Netflixistä sarjasta tehdyt elokuvat, jotka nekin olivat ihan hauskoja, vaikka niihin olikin tehty aika paljon muutoksia kirjoihin verrattuna. 

Helmet-lukuhaasteessa romaanit sopivat mm. kohtiin 5. kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan, 6. kirja kertoo rakkaudesta, 7. kirjassa on kaveriporukka, 14. kirja on osa kirjasarjaa, 17. kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi (Aina ja ikuisesti, Lara Jean), 19. kirjassa leikitään (P. S. Rakastan sinua yhä), 22. kirjassa ajetaan polkupyörällä (Pojille, joita joskus rakastin), 39. kirjassa kuunnellaan musiikkia ja 46. kirjassa syödään herkkuja. 

Kommentit