Siirry pääsisältöön

Donald Spoto: Lumous Audrey Hepburnin elämä (Elina)


Donald Spoto: Lumous Audrey Hepburnin elämä
Ajatus kirjat 2009
336 sivua
suom. Ruth Jakobson
Alkuteos: Enchantment: The Life of Audrey Hepburn. 2006.

Tänä vuonna aikeenani oli (taas) lukea mahdollisimman paljon omaan hyllyyn unohduksiin jääneitä kirjoja eli tuttavallisemmin "hyllynlämmittäjiä", joten olin tyytyväinen kun sain vielä näin vuoden loppumetreillä luettua tämän elämäkerran, joka on odotellut hetkeään jo lähes kymmenen vuotta. 

Donald Spoto on kirjoittanut mielenkiintoisen kuvauksen elokuvatähti Audrey Hepburnin elämästä. Elämäkerta etenee kronologisesti ja luvut on nimetty vuosilukujen mukaan, joko muutamia vuosia kerrallaan ja uran tärkeimmissä kohdissa vuosi kerrallaan. Ihailin Audreyn elokuvia erityisesti juuri tuolloin kymmenen vuotta sitten, jolloin olen kirjan hankkinutkin. Silloin tuli katsottua ainakin Aamiainen Tiffanylla, Loma Roomassa, Funny Face ja My Fair Lady, joista useimmat taitavat löytyä myös omista dvd-kokoelmistani. Silti Audreyn elämä itsessään oli vielä kirjaan tarttuessani minulle aivan vieras enkä juurikaan tiennyt hänen muista elokuvistaan.

Audrey ei ole antanut paljon haastatteluja omasta henkilökohtaisesta elämästään eikä Spoto itse ole haastatellut häntä vaan kerännyt tietonsa sieltä täältä, joten myös kokonaisuus on sen mukainen. Tokikaan en kovin paljon lue elämäkertoja ja ne ovat pitkälti oman mukavuusalueeni ulkopuolella eli tuntui vaikealta arvioida, mitä asioita tässä elämäkerrassa olisi kuulunut olla ja mitä ei, mutta kyllä sillä on merkitystä onko kirjan kirjoittaja edes tavannut kohdettaan vai ei. Tässä kirjassa jonkin verran kompuroitiin, kun asiat keskittyivät välillä joihinkin sivuseikkoihin Audreyn elämän sijaan. Viittauksia oli paljon myös muihin saman ajan näyttelijöihin, ohjaajiin ja käsikirjoittajiin, joista tunnistin toki nimekkäimmät näyttelijät, mutten juurikaan muita. Elokuvatietämykseni on kaikkinensa huomattavasti heikompaa kuin kirjatietämykseni enkä ole paljoakaan katsonut tuon ajan elokuvia. Osa viittauksista meni siis itseltäni aivan ohi.

Audreyn elokuvat esitellään kaikki vähintään lyhyesti juoneltaan, mutta osaa käsitellään enemmänkin. Välillä mietin onko Spoton oma elokuvamaku vaikuttanut siihen, mitä elokuvia hän käsittelee enemmän kuin muita. Nunnan tarinalle tuntuu ainakin omistettavan lukuisia sivuja tai kenties asia vain esittäytyi minulle niin. En ole kyseistä elokuvaa nähnyt, joten sen perinpohjainen läpikäyminen tuntui kenties sen vuoksi raskaalta. Kyseistä elokuvaa kyllä kehutaan kirjassa paljon ja nähdäkseni Spoto itse pitää sitä yhtenä Audreyn parhaista. Varmasti se voisikin olla seuraava Audrey-elokuva, johon tutustua. Toisaalta kirjan lukemisen jälkeen teki mieli myöskin katsoa jo aiemmin näkemäni Audrey-leffat uudelleen. Etenkin Loma Roomassa olisi mukavaa nähdä taas pitkän tauon jälkeen, voittihan Audrey tuosta suorituksesta ainoan Oscarinsakin.

Lukukokemus oli oikeastaan monin tavoin hämmentävä. Välillä en oikein välittänyt Spoton kirjoitustyylistä ja teksti tuntui kehnolta, suomennoksetkin olivat toisinaan hieman ontuvia. Toisaalta teksti kuitenkin imaisi minut mukaansa kiinnostavuudella ja luin elämäkerran kahdessa päivässä varsin nopeasti. Harvemmin mikään kirja tempaisee aivan tällä tavalla mukanaan, varsinkin kun kyseessä on vielä laji, jota harvemmin luen tai josta olisin kiinnostunut. Goodreadsiin en osannut oikein arvioida kirjalle tähtiäkään. Annoin aluksi kaksi tähteä, mutta pari päivää makusteltuani voisin oikeastaan antaa helposti kuitenkin tälle kolme tähteä viidestä.

Lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä. Kirja nimittäin kertoo toki useammankin elokuvan tekemisestä ja varsin seikkaperäisesti. Opin paljon uutta elokuvamaailmasta tai ainakin siitä mitä se on ollut 50-60-luvuilla. Kirja sopisi lukuhaasteessa myös kohtiin 1. Kirjassa muutetaan, 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan, 19. Kirja käsittelee vanhemmuutta, 20. Taiteilijaelämäkerta, 21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi sekä 22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin. Koska vuoden 2019 Helmet-lukuhaaste on juuri julkaistu ja mekin siihen aiomme taas osallistua (siitä lisää tuonnempana) niin ajattelin vinkata, että kirja sopii uudessa haasteessa ainakin kohtaan 1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot.

Kommentit