Siirry pääsisältöön

J.K.Rowling: Harry Potter -sarja (Elina)


J.K.Rowling: Harry Potter -sarja
Tammi 
Suom. Jaana Kapari-Jatta

Sen sijaan, että olisin tässä syksyllä lukenut yöpöydällä keikkuvaa uusien kirjojen pinoa lyhyemmäksi, teki mieleni tarttua kirjahyllyn perukoilta tähän lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuun sarjaan, jota en ole moneen vuoteen kahlannut kokonaisuudessaan läpi. Jostakin syystä ajatus syksyisistä illoista Tylypahkan maailmassa tuntui pitkästä aikaa hyvältä idealta. Ja olihan se. Aloitin luku-urakan muistaakseni syyskuussa ja lopetin marraskuun puolella, jonka jälkeen katsoin vielä kaikki leffaversiotkin.

Romaanisarja lienee sen verran tuttu, etten tässä postauksessa sen kummemmin lähde erittelemään juonikuvioita kaikista seitsemästä kirjasta. Olen aiemmin postannut mm. sarjan aloitusosasta Viisasten kivestä, Ihmeotuksista, pari vuotta sitten ilmestyneestä näytelmäversiosta Harry Potter and the Cursed Child, josta myös Hanna bloggasi vastikään

Nostalgiaa ei tästä lukukokemuksesta puuttunut vaan jokainen kirja palautteli mieliini niitä kertoja kuin luin tarinaa ensimmäistä kertaa. Ja siitä ensimmäisestä kerrasta on viimeisimmänkin kirjan kohdalla kuitenkin jo yli 10 vuotta aikaa. Viisasten kiven olen lukenut ensimmäistä kertaa alakouluikäisenä eli siitä onkin jo 20 vuotta. Silti muistan edelleen sen lukukokemuksen erittäin hyvin. On kummallista, miten jotkut asiat (ja kirjat) painuvat muistoihin niin vahvasti, mutta suurimmasta osasta silloin lukemiani kirjoja en muista enää mitään. Saati todella monista sen jälkeenkään luetuista kirjoista.

Sarjan ensimmäisten osien tapahtumat muistin tälläkin lukukerralla varsin hyvin, koska ensimmäiset sanotaanko kolme tai neljä osaa ehdin nuorempana lukea niin monia kertoja. Sen sijaan viidennestä kirjasta eteenpäin en olekaan lukenut Pottereita ihan niin läpipuhki kuin ajattelin, koska en enää muistanutkaan ihan joka ikistä yksityiskohtaa. Etenkin viimeisessä kirjassa oli monia hetkiä, että ihan oikeasti sain vähän jännittää, lähinnä siis sitä mikä tapahtuma sijoittui mihinkin kohtaan. 

Olen vahvasti sitä mieltä, että lukemisajankohta ja oma elämäntilanne vaikuttavat aina kuhunkin tarinaan todella paljon. Näidenkin kirjojen osalla sillä on ollut suuri merkitys. Nuorempana kiinnitin huomiota erilaisiin asioihin kirjasarjassa, nyt huomasin tarkemmin kirjojen synkemmät sävyt ja pienet nyanssit, joita tuskin silloin 20 vuotta sitten huomasin lainkaan. Toki uskon, että edelleen myös tietyt samat kohdatkin jaksavat sykähdyttää - nauran joka kerta kun mietin ensimmäisen kirjan loppua ja sitä ettei Dursleyille ole kerrottu ettei lomalla saa taikoa ja edelleen myös viimeisessä kirjassa kyynelehdin samat kohdat kuin edellisellä lukukerralla. Elokuvatkin oli mukavaa katsoa pitkästä aikaa ja kun oli juuri lukenut kirjat niin huomasi heti mitä muutoksia elokuviin oli tehty.

Lukuhaasteessa kirjat sopisivat toki lukuisiin eri kohtiin enkä jokaisen kirjan osalta nyt listaakaan kaikkia kohtia vaan ainoastaan lopulliset sijoitukset kullekin kirjalle:

3. Kirja aloittaa sarjan Harry Potter ja viisasten kivi 
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan Harry Potter ja salaisuuksien kammio
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö Harry Potter ja Azkabanin vanki
29. Kirjassa on lohikäärme Harry Potter ja liekehtivä pikari
24. Surullinen kirja Harry Potter ja Feeniksin kilta
47. Kirjan nimessä on adjektiivi Harry Potter ja puoliverinen prinssi
33. Selviytymistarina Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Kommentit