Siirry pääsisältöön

Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia (Hanna)




Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia
Fabriikki Kustannus 2017
346 sivua
Suom. Outi Hytönen
Alkuteos: Islandil ei ole liblikaid. 2013


Arviossa jälleen teos, jota ei olisi tullut löydettyä ilman lukuhaastetta. Tästä syystä lukuhaaste onkin mitä mainioin keksintö, jota erittäin todennäköisesti jatkan ensi vuonnakin. Lukuhaasteen avulla todella haastaa itsensä lukemaan jotain uutta. Islannissa ei ole perhosia on virolaisen Kätlin Kaldmaan runollinen proosateos, joka sijoittuu takakansitekstiä lainaten “kirpeänkauniiseen Islantiin”.

Se on sukupolvitarina. Alussa Gudrun ja Jónsi muuttavat Islantiin, mistä Jónsi on löytänyt heille sopivan kotipaikan. Maata riittää, sillä seudulla on huono maine ja huonot elinmahdollisuudet eikä siellä sen vuoksi asu kuin vanha Raudhollin Ragnhildur, joka on vanhan tietäjänaisen kaltainen hahmo. Gudrun ja Jónsi pistävät talon pystyyn, mutta levoton Jónsi lähtee merelle, mistä ei palaa kuin vuosien päästä. Välissä kylälle muuttaa lisää asukkaita: miehiä perheineen ja Gudrun on joutua miesten avioliittoaikeiden uhriksi.

Jónsi kuitenkin palaa juuri parahiksi, ja he kasvattavat yhdessä kolme lasta. Lapsista yksi saa oman lapsen, joka avioituu “auringon pojaksi” itseään tituleeraavan miehen kanssa. Miehen ylimielisyys periytyy pojalle Haraldurille. Haraldurin sisaruksista toinen puolestaan pakenee ja toinen jää veljensä vangiksi ja hyväksykäytettäväksi. Raudhollin Ragnhildut on ja pysyy suvun tukena sukupolvesta toiseen.

Lopulta kerronnan keskiöön päätyy Elina – oikealta nimeltään Élin – joka on muuttanut jo nuorena ulkomaille mutta palaa nyt ainoana suvun jälkeläisenä. Kimmokkeena paluulle on selvittää, mitä tehdä isoäidin isovanhempien (eli Gudrunin ja Jónsin) rakentamalle talolle.

Koko romaani ei suinkaan etene näin(kään) suoraviivaisesti. Pääjuonen väliin Kaldmaa on sujauttanut kertomuksia jättiläisistä sekä esimerkiksi reippaasta Einhver Ekkineindóttirista, joka etsii isäänsä nimeltä Eikukaan. Yhteistä sekä monille kertomuksille että pääjuonelle on kuitenkin se, että niissä seikkailevat usein rohkeat ja sisukkaat naiset: suvun miehiin keskitytään harvemmin kuin naispuolisiin, jotka enimmäkseen vievätkin sukua eteenpäin.

Islannissa ei ole perhosia on erilainen romaani. Se ei ole proosaa eikä runoutta vaan sijoittuu jonnekin niiden välimaastoon. Kaldmaa leikittelee teoksessa myös typografialla, mikä keinona johtaa mielestäni usein lähinnä tekotaiteelliseen vaikutelmaan.Ttässä teoksessa näin ei kuitenkaan käy, vaan typografinen sommittelu on perusteltua ja olennainen osa niin tunnelmaa kuin tarinan juoksutusta. Esimerkiksi “auringon pojan” kohdalla kirjaimet asettuvat aukeamalle ympyrän muotoon auringon tavoin. Typografilla ei leikitellä jatkuvasti, mutta kun niin tehdään, leikittely on aina asianmukaista ja istuu kerrontaan jäljitellen sitä.

Teos on täynnä mystistä ja mytologisiiin mittoihiin kohoavaa tunnelmaa, ja monia viitteitä vilahti varmasti ohi ainakin omien silmieni. Kaiken kaikkiaan Islannissa ei ole perhosia on haastava teos, sillä se etenee epäharmonisesti ja hyppäyksittäin. Välillä hyppäykset ovat suuria tai välikertomus venyy pitkäksi jättäen pääjuonen hetkeksi varjoonsa.

Teoksen nimi ja kansi hakevat kauneudessa vertaansa, ja kuten monet bloggarit ovatkin jo selvittäneet, Islannissa ei tosiaan ole lainkaan päiväperhosia. Nimi huokuu salaperäisyyttä ja sitä tietynlaista kauneutta, jota on osa karua ja yksinäistä Islantia. Jos mystiikka, maaginen realismi ja karun kauniin Islannin luontokuvaus siis kiehtovat, kannattaa kokeilla tätä teosta ja vähän haastaa itseään. Sen lukeminen vie aikansa, ja itse jouduin lukemaan tämän kenties turhan kiireellä tämän vuoden lukuhaasteeseen ehtiäkseni.

Lukuhaasteessa sijoitan Islannissa ei ole perhosia kohtaan 8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja. Lisäksi romaani sopisi myös kohtiin 1. Kirjassa muutetaan; 4. Kirjan nimessä on jokin paikka; 23. Kirjassa on mukana meri; 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt; 33. Selviytymistarina (tavallaan) ja 34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta.

Kommentit