Ben Lernerin romaani 10:04 oli haastavampaa luettavaa kuin odotin. Romaani ei ole Suomessa mitenkään tunnettu eikä sitä ole suomennettu – kuten ei kaikkia muitakaan niistä romaaneista, joita olen tänä vuonna lukenut – enkä itsekään ollut kuullut siitä kuin vuosi sitten.
Romaani kertoo New Yorksissa asustavasta kirjailijasta, joka alkaa kirjoittaa uutta romaania ja puntaroi samalla isyyttä muuttuvassa maailmassa. Hänen ystävättärensä haluaa nimittäin hänen kanssaan platonisesti lapsen, mutta keskenkasvuisen oloisena ja epävakaana persoonana kirjailija ei ole varma, pitäisikö hänen hankkia lasta maailmassa, joka on sekin varsin epävakaa. Jatkuvat megamyrskyt tai vähintään niiden uhka nimittäin vaivaa nykypäivän New Yorkia.
Romaanin tarina limittyy kuitenkin myös kirjailijan kirjoittaman romaanin kanssa, ja ajoittain ne menevät sekaisin. Tällä tavoin kirjailija – sekä romaanin kirjailija että Ben Lerner itse – käsittelee eräällä tapaa ajan rakennetta ja tapahtumien limittymistä toisiinsa. Romaanin kirjailija ja Ben Lerner sekoittuvat hekin sikäli toisiinsa.
Aika on yksi romaanin teemoista, joka näkyy jo romaanin nimessä. Nimi on itse asiassa viite elokuvaan Back to the Future, johon romaanissa viitataan usein. Klo 10.04 on olennainen aikojen risteytymishetki tuossa aikamatkustusta käsittelevässä elokuvassa. Ajankohta liittyy hetkeen, jolloin kaksi eri todellisuutta ovat mahdollisia. Samalla tavoin romaani 10:04 korostaa sitä, että jatkuvasti kaikki on mahdollista: maailmamme voisi olla koko ajan erilainen mutta silti se olisi samanlainen.
Megamyrskyt tuovat mukaan ilmastonmuutoksen teeman, joka sekin on osa tätä aikaproblematiikkaa. Ilmastonmuutoksen aikakautena maailmamme on jatkuvasti samanlainen kuin ennen mutta myös olennaisesti erilainen. Megamyrskyt ovat jatkuva uhka, mutta ne saattavat olla myös tulematta lainkaan tai ne voivat laantua ennusteesta. Hahmot elävät todellisuudessa, jossa pitää samaan aikaan elää normaalisti mutta valmistautua mullistukseen.
Myrsky jakaa kaupungin eräässä kohdin myös kahtia: toinen osa kaupungista kärsii myrskyn seurauksista siinä, missä toiseen osaan myrsky ei koske juuri lainkaan. Aikoja ja todellisuuksia alleviivaa myös se, että romaanin päähenkilö-kirjailija auttaa myös erästä laittoman meksikolaismaahanmuuttajaperheen poikaa opinnoissa. Poika on innostunut dinosauruksista, joten he käsittelevät niitä ja käyvät luonnonhistoriallisessa museossa. Ei liene sattumaa, että dinosaurukset ovat samaan aikaan osa maailmaamme eivätkä ole – eikä myöskään se, että ne kuolivat aikansa ilmastonmuutoksen seurauksena sukupuuttoon.
Romaani korostaa, että elämme ikään kuin kahden maailman välimaastossa, kuten romaanin kirjailijakin elää romaaninsa ja todellisuuden välimaastossa. Ja jopa koko 10:04 on itse todellisuuden ja fiktion välimaastossa, sillä sen kirjailija on samaan aikaan Ben Lerner itse eikä kuitenkaan ole. Tällä tavoin romaani herättää myös ajatukset, että kun elämme nyt kahden ajan välimaastossa, meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa siitä, mihin johdatamme maailmamme: teemmekö ilmastonmuutokselle mitään vai annammeko sen runnella yhteiskuntamme.
Teksti on haastavaa mutta se tavoittaa ajoittain hienosti kaupunkielämän ja sen äänet: tunteen, että kuuluu osaksi kaupunkia ja on samalla jatkuvasti ulkopuolinen sen sykkeessä ja jopa omassa elämässään. Haasteellisen tarinarakenteen seurauksena työstän kuitenkin kirjan herättämiä ajatuksia itse asiassa tässä samalla kirjoittaessani. Vasta pistäessäni ajatuksiani paperille tajuan, miten nerokkaasti tämä tarinoiden ja todellisuuksien kollaasi onkaan koostettu. Tästä huolimatta en voi sanoa ihastuneeni siihen tai pitäneeni siitä sen kummemmin. Kenties toisella luennalla Lernerin todellisuutta taivuttavasta romaanista saisi enemmän irti.
Lukuhaasteessa 10:04 sijoittuu kohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa. Lisäksi se sopisi kohtiin 16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli; 25. Kirjassa ollaan saarella ja 44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa.
Ben Lerner: 10:04. Granta 2014. 244 sivua.
Kommentit
Lähetä kommentti