Siirry pääsisältöön

Agatha Christie: Kolmas tyttö



Agatha Christien Kolmas tyttö oli aikamoinen annos retroilua. 60-luvun lopulla julkaistu teos on aikansa tuote ja myös tämä 70-luvun suomennettu painos on sitä, niin kielen kuin ulkoasunsa puolesta. Kolmas tyttö on kuitenkin myös juonivetoinen dekkari, jossa lempietsiväni Hercule Poirot etsii Lontoossa kummallista tyttöä, joka kuvittelee tehneensä murhan.

Hercule Poirot on nauttimassa varhaisaamiaistaan (suklaata ja briosseja), kun nimeään kertomatta hänen luokseen tulee parikymppinen huonosti pukeutunut nuori nainen, joka kertoo tehneensä luultavasti murhan. Varma hän ei ole kuitenkaan asiasta, mutta tuo kohtaaminen jää vaivaamaan Poirot'ta, joka pyytää avukseen kirjailija Ariadne Oliverin, jolla taas on vastaus siihen, kuka häntä tapaamaan tullut neiti on ollut. Norma Restarick asuu Lontoossa Borodene Mansionsissa kolmantena tyttönä vuokra-asunnossa ja hän tuntuu olevan hieman sekaisin. Poirot'ta ihmetyttää ainoastaan se, että mitään murhaa ei ole tapahtunut, joten mistä ihmeestä Norma sitten puhuu? Yhtäkkiä myös koko Norma tuntuu kadonneen maan alle. 

Poirot ja Oliver alkavat yhdessä selvittää kummallista juttua. Poirot vierailee Norman rikkaan isän Andrew Restarickin ja tämän uuden nuoren vaimon Maryn luona, he ovat juuri muuttaneet Lontooseen Afrikasta ja asuvat iäkkään setänsä sir Roderickin luona. Poirot tekeytyy sir Roderickin entiseksi tutuksi päästääkseen nuuskimaan talossa. Paikassa nuuskii myös Norman ruokkoamaton poikaystävä David Baker. Oliver sen sijaan käy vierailulla Borodene Mansionsissa, mutta tapaa vain Norman asuintoverit Claudian ja Francesin. Oliver kuitenkin sattumalta kohtaa Norman ja Davidin eräässä kahvilassa ja lähtee varjostamaan Davidia, kun taas Poirot jututtaa Normaa.

Kolmas tyttö eroaa Christien monista muista romaaneista olemalla todella kiinni omassa ajassaan 60-luvulla. Siinä nuoriso on beatnikkeja ja hippejä, resuisesti ja huonosti pukeutuneita, joiden vaatteita Poirot oikein kummastelee. Nuoret elävät omaa elämäänsä, ovat taiteellisia, nuorilla naisilla on työpaikat ja urat, he elävät asunnoissaan Lontoossa itsenäistä elämää ja seurustelevat. Lisäksi tietenkin juhlitaan ja käytetään huumeita, LSD:tä ja kaikenlaisia pillereitä. Tätä nuorison ajanmukaista kuvausta ei Christien uran alkuvaiheen romaaneissa vastaavalla tavalla ole, vaan maailmankuva on kuin pysähtynyt aikaan, jossa eletään brittiläisissä kartanoissa ja maaseudulla. Toisaalta tämä olikin sen vuoksi virkistävää vaihtelua.

Vaikka Kolmas tyttö onkin erilainen kuin useimmat Christiet, on siinä myös suosikkietsiväni Hercule Poirot, joka tapansa mukaan on ajan tasalla vain rikoskuvioissa eikä ole kiinnostunut juoksemaan nuorison perässä kuten Oliver vaan hän istuu pohdiskelemaan palapelin palasia. Oliver sen sijaan lähtee päätäpahkaa seuraamaan Riikinkukoksi nimeämäänsä Davidia toiselle puolelle Lontoota. Lopulta David saa hänet kiinni ja hänen pitää selittää pikaisesti valhe siitä, kuinka hän kirjoittaa juuri kirjaa, jossa varjostetaan ja hänen piti kokeilla miltä se tuntuu oikeasti. Ariadne Oliver on kyllä myös varsin mainio hahmo ja kirjailijuuden haasteet tulevat hänen kauttaan hyvin esille, välillä pohdin kuinka paljon Christie kirjoitti itseään tuohon hahmoon.

Tämän 70-luvun pokkarin kansitaide jäi hämmentämään minua kovasti lukemisen jälkeen, mutta uskoisin, että kuvassa on kolme tyttöä (vai kaksi?) ja riikinkukonsulkia. Oliver kutsuu romaanissa Norman poikaystävää Davidia Riikinkukoksi, koska tämä pukeutuu niin ylitseampuvasti ja koreasti. Naamioitumisella on oma osuutensa tarinan kulussa moneen kertaan ja se lopulta johdattaa Poirot'n oikeille jäljille rikoksen paljastuessa. 

Painokseni on kotoisin antikvariaatista ja luin tämän painoksen nyt ensimmäistä kertaa, mutta tarina tuntui minusta kyllä kovin tutulta. Goodreadsin mukaan olisin tämän romaanin lukenutkin, joskaan se ei omasta hyllystäni ole siis aiemmin löytynyt, ehkä olen joskus aikanaan lainannut sen kirjastosta. Voi tietysti olla, että muistan myös filmatisoinnin, joitakin pätkiä siitä ainakin tuli elävästi mieleeni romaania lukiessa. 

Helmetin lukuhaasteessa Kolmas tyttö sopii kohtiin 1. kirja on vanhempi kuin sinä, 7. kirjassa rikotaan lakia, 13. kirjassa eksytään, 24. kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa ja 30. kirjassa pelastetaan ihminen.

Agatha Christie: Kolmas tyttö. WSOY 1978. 235 sivua. Suomentanut: Laura Tetri. Alkuteos: Third Girl. 1966.

Kommentit