Siirry pääsisältöön

Beth O'Leary: Törmäyskurssi

Addie ja hänen sisarensa Deb ovat juuri aloittaneet pitkän automatkan kohti ystävänsä Cherryn häitä, mutta matka ei ehdi edes alkaa, kun Addie eksä ajaa Mersulla heidän autonsa perään. Addie ei ole nähnyt entistä poikaystäväänsä Dylania ja tämän parasta ystävää Marcusia puoleentoista vuoteen, kertaakaan eron jälkeen. Miehet ovat matkalla samoihin häihin eikä Addie voi kipeästä erosta huolimatta jättää heitä pulaan vaan tarjoaa heille kyytiä. Näin alkaa pitkä matka kohti Skotlantia, missä pelissä ovat niin Addien kuin Dylaninkin tunteet sekä se, ehtiikö porukka lainkaan ajoissa perille.

Beth O'Leary lunasti asemansa lempikirjailijoideni joukossa jo esikoisteoksellaan Kimppakämppä. Pidin myös kovasti (jos en enemmänkin) viime vuonna lukemastani toisesta romaanista Vaihtokauppa. Tämä uutuus ei poikkea mielestäni linjasta lainkaan vaan tässäkin on samaa O'Learyn hersyvää huumoria, hauskaa mutta syvällistä viihdettä näppärään pakettiin kiedottuna. Romaani liikkuu sekä kahden kertojan (Addien että Dylanin) sekä kahden aikatason (nykyisyyden ja menneisyyden) välillä, mutta se onnistuu tässä palapelissä erittäin hyvin. Jaksot ovat sopivan mittaisia ja molemmat kertojatkin kiinnostavia, joten mihinkään ei ehdi puutua liian pitkäksi aikaa. O'Learyn tavaramerkiksi on jo muodostunut tämä kahden kertojan taktiikka, mutta hän tekee sen niin hyvin, ettei voi kuin ihailla. Lisäksi kertomuksessa keritään hiljalleen esille sitä, miten Addie ja Dylan tapasivat ja rakastuivat ja mikä meni pieleen samalla kun liikutaan siinä automatkassa, joka ei suju suunnitelmien mukaan.

O'Learyn hahmot ovat aivan mahtavia ja niin myös tässä romaanissa. Ihastuin kerrassaan Addieen, joka aloittelee uraansa opettajana sekä suloiseen runoilijaan Dylaniin, joka pyristelee irti rikkaiden vanhempiensa hänelle asettamista odotuksista. Dylanin ja Addien rakkaustarinan alku ranskalaisella huvilalla on jotenkin todella idyllistä luettavaa. Samoin O'Leary onnistuu tavoittamaan täydellisesti ne tunteet, jotka varmasti pulppuaisivat pinnalle, jos joutuisi samaan pieneen autoon eksänsä kanssa pitkälle matkalle. Ainoastaan romaanin loppupuolen tapahtumat tuntuivat vähän liioitelluilta ja Dylanin ja Addien ero ei tuntunut kovin todelliselta, kun sitä ennen oli pohjustettu jo pitkään sitä, kuinka he rakastuivat toisiinsa. Tosin tietenkin ero oli saatava kuvioihin, jotta romaanin perusidea oli mahdollinen. Näitä muutamia yksittäisiä juonen kömmähdyksiä lukuun ottamatta romaani oli aivan ihanaa ja leppoisaa luettavaa ja voisin palata sen maailmaan vielä joskus toistekin.

Helmet-lukuhaasteessa Törmäyskurssi sopii mm. kohtiin 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti, 11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä, 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Beth O'Leary: Törmäyskurssi. Wsoy 2022. Suomentanut: Taina Wallin. 453 sivua. Alkuteos: The Road Trip. 2021. 

Kommentit