Siirry pääsisältöön

Alan Bradley: Kuolon kultaiset kiehkurat (Elina)


Alan Bradley: Kuolon kultaiset kiehkurat
Bazar 2019
367 sivua
suom. Maija Heikinheimo
alkuteos: The Golden Tresses of the Dead. 2019.

Viimeiset kaksi Alan Bradleyn Flavia de Luce -kirjoista ovat jääneet kokonaan bloggaamatta, mutta tokihan ne on tullut viime vuoden puolella kuitenkin luettua. Täytyypä ottaa asiaksi jossain vaiheessa kirjoittaa niistäkin. Tässä kuitenkin sarjan tuorein tulokas ja kymmenes osa, alkukesästä ilmestynyt Kuolon kultaiset kiehkurat

Romaani alkaa Flavian sisaren Ophelian eli Feelyn häistä. Mitäpä olisivatkaan sisaren häät ilman jotain kummallista tapahtumaa? Flavialle tulee ihmeteltävää, kun hääkakun sisältä löytyy irtileikattu sormi. Kenen sormi se on ja miten ihmeessä se on päätynyt hääkakkuun? Flavia on juuri perustanut Doggerin kanssa oman etsivätoimiston: Arthur Dogger & kumppanit. Ensimmäinen asiakas rouva Prill saapuu ja yhtäkkiä parivaljakolla on paljon tehtävää, varsinkin kun Buckshawiin vielä majoittuu kaksi lähetystyöntekijää, neidit Pursemaker ja Stonebrook. Lisäksi Flavian täytyy vähän väliä pitää silmällä serkkuaan Undinea, joka touhuilee milloin mitäkin.

Siinä missä sarjan viimeisimmät romaanit eivät kaikki ole olleet yhtä hyviä niin tästä pidin taas enemmän. Kenties tässä romaanissa paluu tuttuun Buckshawin ympäristöön oli se mitä kaivattiin. Toisaalta tässäkin kirjassa olisi voinut muutaman sivujuonen karsia pois, tuntui että riittävästi selvitettävää olisi silti riittänyt. Romaanin loppu tuntui jopa hieman sekavalta. Viittauksia kemiallisiin kokeisiin ja aineisiin oli myös taas varsin paljon, osa tuntui menevän tältä lukijalta kyllä aivan ohitse. Henkilöhahmojen kaartiin piristystä toi tässä osassa mielestäni etenkin Undine, jonka hahmon toivoisin kyllä jatkossakin kehittyvän lisää.

Alan Bradleyn on ymmärtääkseni sanottu aikoneen kirjoittaa sarjaan kymmenen osaa ja tämä on kymmenes, mutta jotenkin tuntuu, että ehkäpä kirjoja saattaisi olla kuitenkin tulossa lisää. Flavia on kaikkinensa varsin mainio hahmo ja hänen salapoliisitoimistonsa touhuja olisi mukavaa lukea jatkossakin. Kuolon kultaisen kiehkurat tuli luettua nopeasti ja se sopi aurinkoiseen kesälomapäivään täydellisesti.

Helmet-lukuhaasteessa Kuolon kultaiset kiehkurat sopii ainakin kohtiin 2. kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä, 12. kirja liittyy Isoon-Britanniaan, 28. kirjan kannessa on kuu ja 49. vuonna 2019 julkaistu kirja.

Flavia de Luce -sarja:
Piiraan maku makea
Kuolema ei ole lasten leikkiä
Hopeisen hummerihaarukan tapaus
Filminauha kohtalon käsissä
Loppusoinnun kaiku kalmistossa
Kuolleet linnut eivät laula
Nokisen tomumajan arvoitus
Kolmasti naukui kirjava kissa
On hieno paikka haudan povi
Kuolon kultaiset kiehkurat

Kommentit