Jojo Moyes: Ole niin kiltti, älä rakasta häntä
Gummerus 2018
532 sivua
suom. Heli Naski
Alkuteos: The Last Letter From Your Lover. 2010.
Jojo Moyesin Ole niin kiltti, älä rakasta häntä kertoo rinnakkain kahta tarinaa lontoolaisista naisista. 1960-luvulla Jennifer Stirling on ollut auto-onnettomuudessa, josta hän ei muista mitään. Hän herää sairaalasta ja häntä tuodaan katsomaan aviomies, jota kohtaan hänellä ei ole mitään tunteita. Kuka on tuo vieras mies, jonka kotiin hänet viedään? Mikään kotona ei tunnu herättävän tunteita, kunnes hän alkaa löytää salaisista kätköistä rakkauskirjeitä, jotka on osoitettu selvästi hänelle ja joiden allekirjoituksena on vain B. Jennifer alkaa etsiä miestä, jonka kanssa hänellä on ollut suhde ennen onnettomuutta.
2000-luvun Lontoossa toimittaja Ellie Haworth taas löytää yhden Jenniferin kirjeistä sanomalehden toimituksen arkistosta, kun toimitus on tekemässä muuttoa uuteen rakennukseen. Hän alkaa selvittää Jenniferin ja tämän rakastajan tarinaa, koska se muistuttaa hänen oma rakkauselämänsä solmuja - onhan hän rakastunut naimisissa olevaan mieheen. Lisäksi ongelmia tuottaa vaativa pomo, jolle eivät kelpaa mitkä tahansa kiireessä kirjoitetut artikkelit.
Kuten aiemmin lukemani Moyesin romaanit, myös tämä tempaa mukaansa heti alusta lähtien. Moyesin kirjoitustyyli on kepeää ja teksti nopealukuista, mutta romaanien aiheissa ja teemoissa on kuitenkin mukana aina jotain vaativampaakin, niin myös tässä. Ellie kamppailee sen kanssa, onko hänellä oikeutta onneen, vaikka hänen tapailemansa mies onkin varattu. Jennifer taas tuntee olonsa eksyneeksi, koska ei muista mitään auto-onnettomuudesta tai siitä edeltäneestä ajasta. Hän joutuu elämään aivan vieraassa ympäristössä vieraan miehen kanssa. Rakkauskirjeiden löydyttyä hän alkaa kiihkeästi etsiä miestä, jonka kanssa on ollut suhteessa saadakseen vastauksia avoimiin kysymyksiin - onko hän todella ollut tämä ihminen, joka on pettänyt aviomiestään? 60-luvulla aviomiehen luota lähteminen olisi ollut suorastaan skandaali, jossa menettää kasvonsa, joten olisiko hän todella ollut valmis siihen. Entä kuka on kirjoittanut hänelle nämä ihanat kirjeet? Romaani on samalla kuin ylistys kirjeiden kirjoittamisen hukatulle taidolle. Siinä missä ennen on kirjoitettu polveilevia rakkauskirjeitä, nykymaailmassa asiaa ajavat tekstiviestit tai facebook-päivitykset.
Lukuhaasteessa sijoitan romaanin kohtaan 45. kirjan nimessä on kieltosana, se sopisi myös kohtiin 2. kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä, 6. rakkausromaani, 7. kirja kertoo paikasta jossa olet käynyt, 12. kirja liittyy Isoon-Britanniaan ja 18. eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.
Kommentit
Lähetä kommentti