Juonivetoisen romaanin ehdottomasti parasta antia on sen viihdyttävyys ja nopealukuisuus. Juoni etenee reipasta vauhtia ja humoristiset käänteet seuraavat toisiaan. Juonivetoisuuden kompastuskivinä ovat sen sijaan henkilöhahmojen ohuus ja juonen epäloogisuudet sekä tarinan poukkoilu. Välillä tuntuu kuin lukija unohdettaisiin oman onnensa nojaan, ja juoni huitelee eteenpäin odottamatta ja selittelemättä. Kerronta ei aina tunnu kovin loogiselta vaan yhtäkkiä ollaan esimerkiksi risteilylaivalla kohti Helsinkiä ja lunnasrahat ovatkin ilmestyneet autokannelle. Tarina ei ole kovin todentuntuinen, tosin eihän sen aina tarvitsekaan. Henkilöhahmojen rakentaminen jää myös hieman puolitiehen ja kaikki hahmot vaikuttavat kovin karikatyyrisiltä.
Yhtä kaikki romaani oli varsin hauskaa luettavaa ja lukupiirimme oli yhtä mieltä siitä, että romaanin tapahtumat sopisivat enemmän kuin hyvin elokuvaan tai tv-sarjaan sijoitettaviksi. Vähän sivusimme myös sitä, millainen vanhusten hoidon tilanne on todellisuudessa (sekä Ruotsissa että Suomessa), ja onko tämä romaani sysännyt liikkeelle myös pienen oman genrensä vanhuksien seikkailuista. Romaanilla on myös useampi jatko-osa, joten ehkä Timantin vanhainkodin jengistä kuullaan vielä blogissa lisää.
Helmet-lukuhaasteessa Kakkua, kiitos! sopii ainakin kohtiin 7. kirjassa on kaveriporukka, 14. kirja on osa kirjasarjaa, 24. kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki, 45. kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija ja 46. kirjassa syödään herkkuja.
Catharina Ingelman-Sundberg: Kakkua, kiitos! Schildts & Söderströms 2014. 389 sivua. Suomentanut: Outi Menna. Alkuteos: Kaffe med rån. 2012.
Enpä ole lukenut vanhoista ihmisistä kertovia kirjoja kovinkaan paljon. Ainoat, jotka tulevat mieleeni näin äkkiseltään, ovat Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolehdossa sekä Karin Brunk Holmqvistin Pieni potenssipuoti, joista kyllä molemmista pidin yllättävän paljon. Tämä Keinituolikopla-sarja kyllä kiinnostaa myös ja luultavasti pääseekin minulla lukuun jossain vaiheessa :) Kirjastossakin olen useammankin kerran näihin kirjoihin törmännyt.
VastaaPoistaEn minäkään ole juuri tämän tyylistä lukenut, mutta voin kyllä suositella Keinutuolikoplan seikkailuja! :) Lukupiirissämme joku muisteli Lindgrenin kirjan lisäksi ainakin kirjaa Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Itselläni on myös lukupinossa odottamassa Judy Leighin Suurenmoinen irtiotto, jossa pääosassa on takakannen mukaan 75 v. Evie. Lisäksi juuri lukemassani Beth O'Learyn Vaihtokaupassa toinen päähenkilöistä on 79 v. Eileen. Vaihtokauppaa voin myös suositella lämpimästi, siitä tulossa pian postausta blogiinkin. :) / Elina
PoistaTuosta Satavuotiaasta olen kuullutkin ja se on aina silloin tällöin tullut myös vastaan esimerkiksi kirjastossa tai kirjasomessa :) Vaihtokaupan luin englanniksi tammikuussa ja tykkäsin kyllä! Beth O'Leary on kovaa vauhtia kapuamassa chick lit-kirjailijoista yhdeksi omaksi lempparikseni.
PoistaBeth O'Leary on kyllä täälläkin saamassa vankan lemppariaseman chick lit -kirjailijoiden joukossa ainakin näiden kahden romaanin perusteella! :) Vaihtokaupalle olin asettanut suuret odotukset, koska pidin niin paljon Kimppakämpästä, mutta onneksi tuo onnistui lunastamaan odotuksensa enemmän kuin hyvin. :)
Poista