Siirry pääsisältöön

Karo Hämäläinen & Alexander Stubb: Alex

Luin Karo Hämäläisen ja Alexander Stubbin kirjoittaman Alex-elämäkerran lukupiiriin enkä aluksi ollut aikeissa kirjoittaa siitä blogitekstiä, koska kirja oli pitkälti oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Pidin kirjasta kuitenkin lopulta suht paljon, joten päätin sittenkin kirjoittaa siitä muutaman sanan bloginkin puolelle. En olisi nimittäin uskonut, että poliitikon elämäkerta herättää itsessäni mitään mielenkiintoa.

Alex kertoo nimihenkilöstään Alexander Stubbista, joka kasvoi lätkäperheessä, oppi tiimipelaajaksi ja päätyi EU-kuvioiden kautta Suomen kärkipoliitikoksi, kunnes päätti keskittyä perheeseensä ja jättää poliitikon työt. Kaiken tämän lisäksi kirja kertoo siitä, kuka Alex todella on – millä tavalla hän suhtautuu töihinsä (intohimoisesti, täysillä), mitä ja miten hän on opiskellut, millä tavalla urheilu on kuulunut hänen elämäänsä ja myös ketkä ovat olleet hänen rinnallaan kiperissä tilanteissa. 

En tiennyt Alexista ennen kirjan lukemista juuri muuta mitä mediasta on pikaisella silmäyksellä lukenut: EU-asiantuntija ja Kokoomuksen poliitikko, joka juoksee. Tuon hataran tiedon päälle Alex-kirja antoi paljon uutta. Toki Alex nostetaan kirjassa jalustalle, mutta onhan hän ehtinyt elämässään paljon. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa, asunut ympäri maailmaa ja nähnyt EU:ta läheltä ja sen kaiken päälle ollut Suomen eturivin poliitikko, vaikkei olekaan puoluekoneiston kasvatteja. Samalla hän on löytänyt vaimon ja kasvattanut kaksi lasta sekä juossut maratoneja. Ihailtavaa, vaikkei itse haluaisikaan missään nimessä samanlaista elämää. Kirja etenee sopivin harppauksin, asioista kerrotaan kunnolla, muttei jäädä liian pitkäksi aikaa mihinkään osa-alueeseen jumiin.

Eniten teoksessa innosti se, miten täysillä Alex on paneutunut työhönsä ja miten hän näkee puolueen ja politiikan tiimipelinä. Sitähän sen tulisi parhaimmillaan ollakin. Hän kuvaa sitä, miten isänmaa on kutsunut – ja miten kutsuun pitää silloin vastata ja olla terässä. Hän kuvaa myös sitä, ettei ole roikkunut Eduskunnan kahviossa vaan syönyt terveellisesti ja urheillut, pitänyt itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta henkinen puolikin jaksaa mukana. Tämä onkin myös raikas kuvaus siitä, miten asiat voi hoitaa erilailla. Alex sanoo osuvasti, että olet mitä syöt – ja vaikka hän kuinka pitää Tobleronesta niin hän ei halua olla Toblerone. Miten sen voisikaan paremmin sanoa.

Kirjan lopulla Alex paneutuu myös mediahuomioon sekä erityisesti sen negatiivisiin puoliin. Kirja on ilmestynyt vuonna 2017, mutta olisi ollut mielenkiintoista kuulla vielä Alexin ajatuksia esimerkiksi koronapandemian vaikutuksista politiikkaan tai esimerkiksi siitä, millaista mediaryöpytystä nyt 2020-luvulla poliitikot saavat. Tokihan kirja on kirjoitettu Alexin itsensä näkökulmasta, ja vaikka hän kirjassa kertookin hetkistä, jolloin tuli mokattua, ei hän kuitenkaan varsinaisesti kritisoi kirjassa itseään. 

Kuuntelin kirjan osittain äänikirjana Alexin itsensä lukemana ja osittain luin fyysistä kirjaa. Väliin Alexin ääni alkoi ärsyttää, ehkä erityisesti sen tietynlainen puhetyylisyys, mutta kokonaisuudessaan teos oli toimiva myös kuunneltuna, silloin se oli jollakin tavalla autenttisimmillaan. En tunne Karo Hämäläisen (tai sen puoleen Stubbin itsensä) kirjoitustyyliä, joten en tiedä paljonko vaikutti se, ettei Alex ole itse kirjoittanut koko kirjaa, mutta äänikirjaa kuunnellessa tuntui, että kyllä tämä on nyt ihan todellinen henkilö eikä haamukirjailija. Alex-kirjaan en olisi tarttunut ilman lukupiiriä, mutta onneksi lukupiirin avulla tulee aina vastaan myös kirjoja, jotka avartavat maailmankuvaa ja johdattavat pois mukavuusalueelta – tämän kirjan myötä tuli mielenkiintoinen katsaus niin EU-maailmaan kuin Suomen politiikkaankin.

Helmet-lukuhaasteessa Alex sopii kohtiin: 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija, 16. Kirjan luvuilla on nimet, 22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin, 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan, 38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave ja 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan.

Karo Hämäläinen & Alexander Stubb: Alex. Otava 2017. 312 sivua. Äänikirjan lukija: Alexander Stubb. (9h 10 min.)

Kommentit