Siirry pääsisältöön

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää

Jenny Colganin Jouluvaloja ja takkatulen rätinää oli oikein mainio joulukirja ja näin loppiaisena sopiva päätös joulun vietolle. Romaani on kolmas osa Colganin "leipomosarjaa", jonka ensimmäisestä osasta Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua kirjoitin heinäkuussa. Sarjan toisen osan Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita luin myös kesällä, mutta siitä ei ole blogissa postausta.

Sarjan päähenkilö Polly Waterford on muuttanut vuorovesisaari Mount Polbearnelle ja perustanut sinne pienen leipomon. Hän asuu vanhassa majakassa poikaystävänsä Hucklen ja lemmikkieläimensä Niilo-lunnin kanssa. Tässä osassa Polly ei oikein osaa suhtautua Hucklen toiveisiin pikaisista häistä ja perheenlisäyksestä vaan yrittää vain uppoutua töihinsä. Pollyn isä, joka ei ole ollut millään tavalla hänen elämässään osallisena, ottaa häneen yllättäen yhteyttä. Lisäksi Pollyn parhaalla ystävällä Kerensalla on ongelma poikineen: Kerensa odottaa nimittäin vauvaa, muttei tiedä onko vauva seurausta syrjähypystä vai ei.

Siinä missä ensimmäiset kaksi osaa olivat tapahtumaketjuiltaan edes jotenkin järkevästi rakennettuja niin tätä osaa vaivasi kyllä poukkoileva ja täysin epäuskottava juoni. Pollyn ja Hucklen välille rakennettiin mielestäni vähän väkisin ongelmia, joita siellä ei ollut. Lisäksi en olisi oikein jaksanut lukea Kerensan ja hänen rikkaan aviomiehensä Reubenin hölmöilyistä, joita ei pohjustettu juuri ollenkaan ja jotka huipentuivat varsin mahtipontisesti ja järjettömästi. Pollyn ja hänen isänsä välejä olisi sen sijaan voinut ruotia enemmänkin, se sivujuoni jäi myös vähän hatarasti rakennetuksi.

Jos tapahtumien epäuskottavuutta ja juonikuvioita ei oteta huomioon, on romaani kuitenkin oikein mainio joulunajan luettava, jos on pitänyt aiemmista Polly-kirjoista. Colganin maisemat ovat vertaansa vailla – rätisevä takkatuli majakassa kylmänä talvipäivänä vuorovesisaarella tuntuu kovin kotoisalta. Samoin kuvaukset Pollyn leipomosta ja suloisista tuoksuista ovat vertaansa vailla. Näitä elementtejä olisin toivonut romaaniin vielä enemmänkin. 

Viime vuoden Helmet-lukuhaasteessa kirja mahtuu vielä kohtaan 21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää. Gummerus 2021. Suomentanut: Paula Takio. 298 sivua. Alkuteos: Christmas at Little Beach Street Bakery. 2016.

Kommentit