Siirry pääsisältöön

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Daisy Jones on valovoimainen nuori laulaja, joka etsii tähtihetkeään, on luonnonkaunis ja lahjakas eikä osaa pysyä erossa huumeista. Hän päätyy laulamaan The Six -nimisen bändin kanssa jakaen valokeilan yhdessä bändin keulakuvan Billyn kanssa. 1970-luvulla tärkeää on rock, seksi ja huumeet, mutta entä kun rakkaus astuu kuvaan? Entä jos bändikaveri vetää puoleensa, vaikkei saisi?

Taylor Jenkins Reidin Daisy Jones & The Six* kertoo 70-luvun Amerikasta ja rocktähteydestä. Se kertoo siitä niin laulaja Daisy Jonesin kuin The Six -bändin kautta. Kirja on naamioitu haastattelun muotoon, jossa vuosia myöhemmin bändin jäseniä ja muita heidän läheisiään (kuten tuottajia ja muita musiikkibisneksen pyörittäjiä sekä bändiläisten perheenjäseniä) haastatellaan bändin noususta (ja toki myös väistämättömästä tuhosta). Haastattelumuoto tekee romaanista niin autenttisen oloisen, että lukiessaan voisi helposti kuvitella googlaavansa bändin, jota ei oikeasti ole olemassa. Välillä piti lukiessa ihan todella muistutella itseään, ettei tämä ole todella tapahtunut. 

Mitä tulee romaanin teemoihin, on mahdottomasta rakkaudesta kirjoitettu enemmän kuin paljon teoksia. Daisyn ja Billyn suhde nousee mielestäni tärkeimmäksi romaanissa, vaikka se ei voi tietenkään tapahtua, onhan Billyllä vaimo ja lapsia, kun taas Daisy ei ole valmis asettautumaan aloilleen kenenkään kanssa. Heidän rakkautensa jää ainoastaan kappaleisiin, jotka he kirjoittavat ja laulavat yhdessä. Kemiaa heillä kuitenkin on, ja heidän välejään ruoditaan romaanissa kerran jos toisenkin sekä heidän itsensä että bändin muiden jäsenten kuvausten kautta.

Olin lukenut romaanista paljon hyvää, joten odotukseni sen suhteen olivat kenties turhan korkealla. Nautin kuitenkin todella paljon haastattelumuodosta, joka oli jotenkin niin tuore ja erilainen tapa kirjoittaa. Sen vuoksi romaani oli myös melko nopealukuinen. Loppua kohden tyyli alkoi turhauttaa lähinnä sen takia, ettei The Sixin biisejä päässyt kuuntelemaan (koska eihän niitä ole olemassa!). Rakastan 70-luvun rockia, joten voin vaan kuvitella miten mahtavia nämä fiktiiviset kappaleet olisivat! Jenkins Reid onnistuu kuitenkin luomaan niin hienon kuvan 70-luvun maailmasta, että sinne uppoaa kokonaan ja unohtaa olevansa fiktiossa. 

Luin kirjan viime vuoden puolella, mutta viime vuoden Helmet-lukuhaasteeseen tämä kirja ei enää osaltani mahtunut. Tämän vuoden Helmet-lukuhaasteessa kirja sopisi esim. kohtiin 4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana, 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija, 16. Kirjan luvuilla on nimet, 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja, 38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave, 42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä ja 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan.

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six. Gummerus 2021. 444 sivua. Suomentanut: Inka Parpola. Alkuteos: Daisy Jones & The Six. 2019.

* Kirja on saatu arvostelukappaleena Gummerukselta, kiitos!

Kommentit