Siirry pääsisältöön

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Unelmahommissa kertoo kepeästi mutta myös todenmukaisesti siitä, millaista on luovan alan yrittäjän arki, kun pyörittää jopa pariakin yritystä tai projektia samaan aikaan ja limittäin ja lomittain. Se on inspiroiva mutta raadollisen realistinen teos niille, jotka haaveilevat irtiotosta työnsä arjesta ja heittäytymistä yrittäjäksi – sellaista kun nykyään paljon lehtien otsikoissa ja varmastikin monien pilvilinnoissa. Tosin monet näistä irtiottajista vaikuttavat olevan ihmisiä, jotka ovat tehneet nousujohteisen kiitouran ja joilla on siis säästössä varoja ottaa tällaisia riskejä.

Elina kirjoitti Unelmahommista jo pari vuotta sitten, joten pyrin pitämään taustakuvauksen sikäli lyhyenä. Pääasiassa teos on siis kahden luovan yrittäjän yhteisteos: kirjassa vaihtelevat artikkelit Islannissa asuvalta monitoimiyrittäjältä ja Salamatkustaja-blogin kirjoittajalta Satu Rämöltä sekä Lähiömutsi-blogin kirjoittajalta Hanne Valtarilta. He kuvaavat omia uriaan ja sitä, miten ovat päätyneet nykytilanteeseensa. Tosin en ole seurannut heidän uriaan, joten voi olla, että heidän ”nykytilanteensa” vuonna 2017 oli aivan jotain muuta kuin nyt vuoden 2022 alussa.

Kirja on hyvin kirjoitettu, kuten arvata saattaa, kun asialla on kaksi ammattibloggaajaa. Välillä kuvaus jää mielestäni tosin hieman lillukanvarsiin ja keskittyy kuvaamaan kirjoittajien elämäntarinoita laajemminkin kuin mitä aihe mielestäni vaatisi, mutta tämä taitaa olla makuasia. Blogien seuraajat ovat tästä varmasti mielissään, itse olen puolestani enemmän asiapitoinen lukija, kun on kyse tietokirjoista. Tämä oli kuitenkin mitätön särö muuten hyvässä tekstissä.

Mukaan on haastateltu myös monia muita yrittäjiä, mikä tuo virkistävää vaihtelua. Toistoa on myös paljon, kuten Elinakin totesi, mistä huomaa, että kirja koostuu sirpaleista ja on kirjoitettu osissa. Tämän ansiosta sitä voi varmastikin lukea kuitenkin haluamastaan kohdasta eikä tarvitse edetä luvuittain, kuten itse tein. Toisto on hyväksi myös siksi, että asiat painuvat siten tiiviimmin lukijan mieleen.

Kaikkiaan teos on hyvin inspiroiva ja tekstit innostavat miettimään omia intohimoja, harrastuksia ja toiveita työltään ja elämältä yleensä. Yrittäjyydestä se jätti minuun puolestaan ristiriitaisen fiiliksen. Kun luin, miten tiukkoja päiviä esimerkiksi Valtari tekee ja miten moni elämys koetaan työn kautta, kun siitä on kirjoitettava blogiin – jopa niin paljon, että tavallista arkeakin eläessään alkaa arkea blogin kautta. Tämä on kaksipiippuinen asia. Yhtäältä uuvuin miltei jo näiden kiireiden lukemisesta (varsinkin omien työ- ja arkikiireideni keskellä), mutta toisaalta kiire ei välttämättä tunnu samoin kiireeltä, kun asia on tosi rakas ja mielekäs. Vaikka palautumista tarvitsevat kaikki, kivoistakin asioista.

Tästä kahtalaisuudesta johtuen jokaisen, joka haaveilee yrittäjän junaan hyppäämisestä päiväunelmissaan, tulisi lukea tämä kirja. Se inspiroi ja antaa tehtäviä oman uran ja elämän pohtimiseksi, mutta toisaalta se ei peittele sitä, miten kiireistä yrittäjän arki on ja millaisia uhrauksia se vaatii. Tästä syystä se antaa realistiset eväät tulevaisuutensa kartoittamiseksi.

Vuoden 2021 lukuhaasteessa sijoitan Unelmahommissa kohtaan 25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa. Lisäksi se olisi sopinut kohtiin 4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan; 15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi; 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä; 33. Kirjassa opetetaan jokin taito ja 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa.

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. WSOY 2017. 351 sivua.

Kommentit