Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksiaJojo Moeysilta tänä syksynä suomennettu Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia on yhdentoista novellin kokoelma, joka kuljettaa lukijaa niin Pariisin kujilla kuin Lontoon jouluvilinässä. Sen novelleissa käsitellään rakkautta ja rakastumista, eroja ja uusia alkuja. Kirjamessuilta ostamani teos on visuaalisesti kovin kaunis ja novellit ovat nopealukuisia, luinkin kirjan jo syksyllä heti messujen jälkeen.

Jälkikäteen ajatellen novellit olivat lämpimiä ja mukavia luettavia, helppoa ja hyvää viihdettä, mutta kovin syvälliseksi kertomukset eivät menneet eikä niistä lopulta jäänyt käteen kovinkaan paljoa. Tämä on sellainen teos, jonka ottaisi mielellään mukaan lomalle, koska sitä ei tarvitse juurikaan pureskella ja lyhyet novellit ovat muutenkin sopivaa luettavaa matkustaessa.

Pisin novelli on teoksen nimi- ja avausnovelli Pariisi yhdelle, joka on reilun sadan sivunsa turvin myös kokoelman mielenkiintoisin ja juonellisin. Novelli kertoo Nellistä, joka on lähtenyt Lontoosta junalla romanttiselle viikonloppumatkalle Pariisiin poikaystävänsä kanssa. Paitsi että poikaystävä ei ehdikään junaan ja ilmoittaa tekstiviestillä, ettei oikeastaan ole tulossa koko matkalle. Arka ja ujo Nell on aivan sekaisin vieraassa kaupungissa, mutta pikkuhiljaa romanttinen Pariisi osoittaa, ettei se petä. Niminovellista olisi mielellään ollut kokonaiseksi romaaniksikin aihetta ja teemaa. Hahmojen syventäminen olisi sopinut tähän kuin nenä päähän. Näin novellina Pariisi yhdelle jää kuitenkin loppupeleissä hieman vajaaksi.

Kuherruskuukausi Pariisissa -novelli taas kertoo Ne, jotka ymmärtävät kauneutta -romaanista tutuista hahmoista nimittäin Livistä ja Davidistä sekä heidän häämatkastaan Pariisiin ajalta ennen kuin romaanin tapahtumat alkavat. Samalla käydään toki myös romaanin tyylisesti väliin Pariisissa vuonna 1912 Édouard Lefèvren ja Sophien avioliiton alkutaipaleella. Aikatasot nivoutuvat toisiinsa novellin edetessä taitavasti kuten myös romaanissa. Tämä on toinen kokoelman onnistuneista novelleista, mutta se kenties johtuukin juuri siitä, että hahmot ovat valmiiksi jo tuttuja ja siten novelli vain täydentää jo valmista tarinaa.

Monet muut kokoelman novelleista jäävät hieman lyhyiksi ja vaisuiksi kuten Twiittailua, Rakkautta iltapäivällä tai Pyy pivossa, joiden sisältökään ei ole juuri jäänyt mieleeni. Epäuskottavat juonenkäänteet toki kuuluvat osin genreen, novellimuodossa ne ehkä korostuvat turhan paljon kuten novellissa Ryöstö tai Jouluostoksilla, joista jälkimmäinen kyllä on lopulta hauska, lämmin ja voimaannuttava. Muutamassa novellissa onkin kyllä myös hauskoja yksityiskohtia ja tarinoiden naispäähenkilöt löytävät itsensä aivan eri tavalla kuten hauskassa novellissa Krokotiilinnahkakengät, jossa päähenkilö Sam huomaa kuntosalilta lähtiessään ottaneensa mukaansa väärän treenikassin ja hänen mukavat kävelykenkänsä ovatkin nyt vaihtuneet vieraan naisen huimaaviin Louboutinin korkokenkiin, joissa hänen on pakko lähteä työpalaveriin.

Jojo Moyesin ja chick litin ystävälle tämä kokoelma on oikein mainiota luettavaa, ja sopii erityisesti nauttivaksi kahvikupillisen ja macarons-leivosten kera. Helmetin lukuhaasteessa novellikokoelma sopii mm. kohtiin: 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt (Pariisi ja Lontoo), 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan, 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja, 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema, 36. Kirjassa ollaan yksin, 42. Kirjailijan nimi viehättää sinua ja 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja.

Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia. 
Gummerus 2019.
Suom. Heli Naski.
288 sivua.
Alkuteos: Paris for One and Other Stories. 2016.

Kommentit