Siirry pääsisältöön

Lahjakirjan valitsemisen taito

Kirjamessulippuarvonnan tiimellyksessä saimme huimasti ehdotuksia ja ajatuksia blogikirjoitusten aiheista. Yksi ajankohtainen aihe näistä oli, mitä kirjoja kannattaisi ostaa lahjaksi - nyt talven valojen tuikkiessa luonnollisestikin joululahjaksi. Koska lahjakirjan valitseminen riippuu aina lahjan saajasta, päätimme, ettemme anna suoria vinkkejä kirjoista, joita ostaa vaan vinkkejä siitä, miten lahjakirjaa kannattaa lähteä valitsemaan. Lopussa kuitenkin myös kootut täsmävinkit

Mitä ostaa?

Lahjansaajan ikä vaikuttaa toki kirjan valintaan. Lapsille voi valita kuvakirjan, nuorille sopivia romaaneja voi kysellä nuorelta itseltään ja aikuisten kirjoja valitessaan voi miettiä vaikkapa millaisista asioista lahjan saaja on kiinnostunut. Lukeeko hän elämäkertoja, dekkareita, romanttisia opuksia, runoutta, tietokirjallisuutta? Sen lisäksi, että seuraa, mitä kyseinen henkilö lukee, kannattaa seurata myös mistä hän puhuu. Mainitseeko hän sivulauseessa haluavansa tutustua venäläisiin klassikoihin tai onko esimerkiksi Handmaid's Tale -sarja tehnyt vaikutuksen? Paras tapa valita sopiva kirja onkin pitää anturat auki lahjansaajan kiinnostuksenkohteille. Lastenkin osalta kannattaa pohtia mistä asioista lapsi on kiinnostunut. Esimerkiksi monista suosikkisarjoista ja -elokuvista on myös kirjoja.

Kun kiinnostuksenkohteet ovat selvillä, kannattaa tutustua, mitä erilaisia kirjoja kyseisten aiheiden saralta on julkaistu viime aikoina. Tämä voi vaikuttaa ylivoimaiselta tehtävältä, mutta eräs vinkki on etsiä käsiinsä vaikkapa Helsingin kirjamessujen esite, jossa kerrotaan, mitä puheenvuoroja messuilla on järjestetty. Puheenvuorot liittyvät pääasiallisesti uusiin kirjoihin, joten voit sieltä bongata kirjan, joka olisi muuten mennyt sivu suun. Toinen vaihtoehto on tutustua kustantamoiden katalogeihin, joita julkaistaan aina kevään ja syksyn kirjoista. Voi myös olla, että löydät listalta myös yllättäviä tuttavuuksia: kenties tekoälystä kiinnostuneelle löytyy tietokirjan sijaan dystooppinen kertomus teknologian kehityksestä? Tai vannoutuneelle kaunokirjallisuuden fanille voikin löytyä yllättäen kiinnostava tietokirja.

Mikäli mietityttää edelleen, varmoja vinkkejä ovat Finlandia-voittajat: jos kyseessä on lainkaan suomalaisesta kirjallisuudesta kiinnostunut henkilö, Finlandia-voittaja on varma valinta (tänä vuonna Pajtim Statovcin Bolla tai miksei joku aiempi hänen teoksistaan). Muita sopivia valintoja voivat olla myös Finlandia-ehdokkaat tai jokin muu viime aikoina puhututtanut kirja (nyt esimerkiksi Sofi Oksasen Koirapuisto). Finlandia Junior -ehdokkaat ja -voittajat voivat olla hyviä valintoja myös aikuisille sekä tietenkin lapsille.

Kirjasarjojen voimaan kannattaa luottaa myös. Jos tiedät, että lahjan saaja keräilee vaikkapa jonkin kirjailijan tuotantoa tai lukee jotakin sarjaa niin voit ostaa ehkäpä seuraavan osan, kunhan varmistat ettei hän ole itse ehtinyt ensin. Lapsille on esimerkiksi paljon hyviä kirjasarjoja, joista vieläpä ilmestyy uusia osia säännöllisesti. Harry Potterit voisivat olla hauska ostaa jollekin lapselle tai nuorelle, jos niitä ei vielä hyllystä löydy. Monilla aikuisilla keräyksen kohteena saattaa olla esimerkiksi Keltaisen kirjaston kirjat tai jonkin lempikirjailijan kirjat.

Mistä ostaa?

Kirjakaupan henkilökuntakin osaa auttaa lahjan valinnassa, ja esimerkiksi Suomalaisessa kirjakaupassa on usein esillä henkilökunnan suosituksia. Varteenotettava vaihtoehto on myös lahjakortti BookBeatiin tai Storyteliin: sieltä lahjansaaja voi kuunnella tai lukea, mitä itse haluaa. Kirjastoakaan ei kannata unohtaa - kirjastossa on monesti esillä kiinnostavia uutuuskirjoja ja henkilökunnalta voi kysyä vinkkejä kirjoista. Lasten osalta kirjastosta voi myös lainata kirjan, ja jos se kiinnostaa vielä monen iltasatukerran jälkeen niin saman kirjan voi hankkia vaikka lahjanakin. Hyvä tarina kun ei monesta lukukerrasta piittaa. Esimerkiksi Elinan kummipoika oli pahoittanut mielensä, kun uusin Tatu ja Patu oli jouduttu palauttamaan takaisin kirjastoon, mikä oli varsin hyvä suositus ostaa tuo kirja hänelle jouluna ihan omaksi.

Klassikkojakaan ei tule unohtaa, ja on hyvä muistaa, että kirjaa ei ole aina pakko ostaa uutena. Uuden  kirjan ostaminen tukee toki aina kirja-alaa ja tuo Suomen kirjamarkkinoille enemmän valinnanvaraa. Kirppareilta, antikvariaateista tai nettiantikvariaateista sen sijaan löytyy kirjoja, joita ei enää myydä kaupoissa. Lisäksi antikvariaatista ostettu kirja on tietenkin ekologinen valinta. Antikvariaatista tai kirpparilta kirjan ostaminen vaatii tietenkin ehkä hieman enemmän kiertelyä ja etsiskelemistä kuin että suuntaa valmiiksi mietitty lahjakirja mielessä kirjakauppaan, mutta esimerkiksi nettiantikvariaateista voi etsiä tiettyä kirjaa samaan aikaan useamman kaupan kokoelmista.

Mitä muuta pakettiin voi kääräistä?

Kirjalahjan kanssa mukavana lisänä voi toimia vaikkapa lahjansaajalle mieluinen herkku - oli se sitten suklaata, itse leivottuja piparkakkuja tai pullollinen glögiä nautittavaksi kirjan kera. Monet kirjanystävät myös saattavat ilahtua muista kirja-aiheisista lahjoista, miten olisi vaikkapa lukulamppu, pehmoinen viltti lukuiltojen lämmikkeeksi, kirjatuki, kirjanmerkki tai suosikkikirjaan liittyvä lahja. Meiltä ainakin molemmilta löytyy kotoa kaikkea kirja-aiheista jääkaappimagneeteista ja kangaskasseista mukeihin sekä sohvatyynyihin. Ilahdumme myös ehdottomasti kaikesta tällaisesta lukuharrastukseemme liittyvästä.

Välillä kannattaa kuitenkin luottaa vain intuitioon ja heittää säännöt romukoppaan. Tärkeintä lahjan antamisessa on se, että ajattelet lämpimästi lahjansaajaa ja olet miettinyt häntä lahjaa hankkiessasi. Kirjalahja saattaa ilahduttaa, kun vain valitset jonkin kirjan, jonka uskot miellyttävän. Voit myös lähteä reippaasti pois lahjansaajan mukavuusalueelta ja valita ihan jotain muuta - saatat yllättää positiivisesti ja tuoda lahjansaajalle aivan uudenlaisen lukukokemuksen, jota hän ei olisi itse osannut keksiä.

TOP 3 -vinkit jouluksi

Lopuksi vielä muutama täsmävinkkimme, mitä joululahjakirjoiksi voisi tänä jouluna antaa.

Aikuisille
  1. Vakavampia aiheita: Jokin kirja tämän vuoden Finlandia-voittaja Pajtim Statovcilta. Finlandian hän sai tuoreimmasta romaanistaan Bolla, mutta muita vaihtoehtoja voivat olla häneltä myös Kissani Jugoslavia (arviot Elinalta ja Hannalta) ja Tiranan sydän.
  2. Seikkailun ja maagisen realismin nälkään: Olemme ihastuneet molemmat Eowyn Iveyn kirjoihin, ja hänen teoksistaan kannattaa napata siis Lumilapsi (arviot Elinalta ja Hannalta) tai Maailman kirkkaalle laidalle.
  3. Kevyttä joululukemista: Josie Silverin Ole minun on romanttinen kevyt teos, joka sijoittuu joulunaikaan, joten se sopii mainiosti jouluyllätykseksi.
Nuorille
  1. Ulkomaista fantasiaa Harry Potterinkin ystäville: Jessica Townsendin Nevermoor-sarja (Elinan arviot Morriganin koetuksista ja Meiniosepästä).
  2. Viime vuoden Finlandia - vähän erilaista fantasiaa: Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous ei aliarvioi nuoriakaan lukijoitaan.
  3. Kaunista luonnon ja ympäristön kuvausta kotimaisessa fantasiassa: Maria Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoita -trilogia (Maresi, Naondel ja Maresin voima) sopii aikuiseenkin makuun.
Lapsille
  1. Kotimaisia ystäviä: Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja.
  2. Vanhoja klassikoita: Tove Janssonin Muumit ovat kautta aikain lyömätön lahjaidea.
  3. Uusia suosikkeja: Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaana ollut Tomi Kontion Koira nimeltä Kissa tapaa kissan.

Listat eivät missään nimessä ole kaiken kattavia, ja lisävinkkejä voikin selata esimerkiksi blogimme arvioista. Meihin voi myös aina olla yhteydessä, mikäli kaipaa kirjalahjan ostoon apua!

Kommentit