Siirry pääsisältöön

Mhairi McFarlane: Muuten siitä viime kerrasta

Mhairi McFarlanen uutuus Muuten siitä viime kerrasta kertoo Evelynistä eli Evestä, jonka ystäväporukka on tuntenut jo teini-iästä asti. Kolmekymppiset Eve, Justin, Susie ja Ed tapaavat edelleen torstaisin pubivisan merkeissä. Eräs torstai kuitenkin muuttaa heidän kaikkien elämänsä lopullisesti, kun Susie jää illan jälkeen auton alle. 

McFarlane on saavuttanut suosikkiaseman kirjahyllyssäni brittiläisen viihteen kategoriassa, koska hän osaa kirjoittaa upean kevyesti ja hauskasti, mutta käsittelee silti raskaitakin aiheita eivätkä hänen romaaninsa ole mitään höttöä ja höyheniä. Tämäkin romaani taas osoittaa McFarlanen taidon – hän kuvaa Even yksipuolista rakkautta ystävään Ediin, surua Susien kuolemasta ja epätietoisuutta tulevaisuutta kohtaan hyvin riipaisevalla tavalla. Kaikki tämä on kuitenkin kiedottu pakettiin, joka ei ole missään nimessä raskas tai liian surumielinen luettava.

Eve on ollut pitkään salaa rakastunut ystäväporukan Ediin, mutta Ed on tahollaan seurustellut jo vuosikausia vakavasti tyttöystävänsä Hesterin kanssa, ja nyt he ilmoittavat menevänsä naimisiin. Eve järkyttyy Hesterin kosinnasta eikä osaa mennä eteenpäin elämässään vaan on jämähtänyt myös työssään kirjoittamaan mitäänsanomattomia sanahelinämainoksia. Susien kuolema kuitenkin laittaa kaiken sekaisin, ja vähitellen Evelle alkaa selvitä aivan uusia asioita myös Susien menneisyydestä.

Susien veli Finlay, Fin, saapuu myös hautajaisiin eivätkä ystävykset voi olla pitämättä häntä kylmänä ja kovana newyorkilaisena. Susie ja Fin eivät ole tulleet toimeen keskenään eikä Eve tiedä Finistä juuri muuta, kuin että hän on (Susien sanoin) kauhea. Eve joutuu lähtemään Finin kanssa Edinburghiin etsimään tämän dementoitunutta isää, ja reissun aikana Eve alkaa vähitellen saada selville myös sitä, miksi Susien ja Finin välit ovat olleet rikki. Yhtäkkiä Fin ei vaikutakaan enää samalta hankalalta ihmiseltä jollaiseksi Susie on hänet kuvaillut. 

McFarlane kuvaa Even tunteita, surua ja sisäisten kokemusten kamppailua hyvin uskottavalla tavalla. Romaani on täynnä järkytystä ja ahdistusta ystävän poismenon vuoksi, mutta se on myös itsensä etsimistä, sitä, että huomaa jämähtäneensä paikoilleen, sitä ettei tiedä miten voisi jatkaa ja sitä, että huomaa voittavansa ennakkoluuloja (niin itsensä kuin muiden kohdalla). Kirjan aihe antaisi mahdollisuuden todella suurelle kliseisyydelle, mutta McFarlane välttää suurimmat sudenkuopat mielestäni todella onnistuneesti (jos ei lasketa sitä, että totta kai romanttinen juonikuvio on ennalta-arvattava, niin kuuluukin olla). Hänen kirjoitustyylinsä on raikas, havainnot maailmasta teräviä ja kielikuvat uusia sekä nokkelia, jolloin niille naurahtelee vähän väliä lukiessa. McFarlane saa Even ja tämän ystäväporukan tuntumaan todellisilta ja juuri sellaisilta tyypeiltä, joiden kanssa menisi enemmän kuin mielellään viettämään hauskaa iltaa pubivisaan.

Romaanin nimen suomennos ei mielestäni oikein tavoita teoksen tunnelmaa, toisin kuin oikeastaan suht nerokas alkukielinen Last Night. Olen toisaalta jo monesti sekä McFarlanen, Jenny Colganin että esimerkiksi Jojo Moyesin teosten suomennetuista nimistä kirjoittanutkin, koska en pidä nykyisestä trendistä nimetä teoksia pitkillä lausahduksilla. Kirjan suomenkielinen nimi ei kuitenkaan onneksi vaikuta teoksen sisältöön, ja kansien välissä oleva suomennos on onnistunut. McFarlane on jälleen kerran onnistunut loihtimaan mainion romaanin, joka oli mitä täydellisintä luettavaa, kun podin syysflunssaa. 

Helmet-lukuhaasteessa romaani sopii mm. kohtiin 4. joku kertoo kirjassa omista muistoistaan, 6. kirja kertoo rakkaudesta, 7. kirjassa on kaveriporukka, 9. kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella, 29. kirjan henkilön elämä muuttuu ja 49. kirja on julkaistu vuonna 2021.

Mhairi McFarlane: Muuten siitä viime kerrasta. HarperCollins 2021. 395 sivua. Suomentanut: Hanna Arvonen. Alkuteos: Last Night. 2021. 

* Kirja on saatu arvostelukappaleena HarperCollinsilta, kiitos!

Kommentit