Siirry pääsisältöön

Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa

 Salaliittoteorioiden ihmemaassa on ajankohtainen kirja jos mikä, ja luo aika huolestuttavaakin ajankuvaa maailmassa, jossa mielipiteet polarisoituvat. Se valottaa erilaisia salaliittoteorioita, joista osa on vain muutaman vuoden vanhoja ja osa puolestaan pyörinyt mukana vuosikymmeniä. Tuskin kukaan on voinut välttyä kuulemasta ainakin osasta näitä, mutta kun niistä lukee tällaisena kirjan mittaisena tykityksenä, niin kyllähän se ajatuksia herättää.

Kivioja esittelee muun muassa sellaisia salaliittoteorioita kuin pizzagate, jossa valtaapitävien yhdysvaltalaispoliitikkojen uskotaan pitävän pedofiliarinkiä ja murhaavan vauvoja; QAnon, joka tuntuu olevan sekoitus erilaisia uskomuksia; Bilderberg, jossa maailman poliittisen ja taloudellisen eliitin uskotaan kokoontuvan salaa päättämään maailman kohtalosta sekä tietenkin koronaan ja koronarokotteisiin liittyvät teoriat.

Kiinnostavaa on, että kun katsotaan eri teorioiden saamaa levikkiä ja niistä tehtyjä hakuja netissä, uudet teoriat (kuten koronaan liittyvät ja pizzagate) ovat nousseet heittämällä ohi vuosikymmeniä vanhoista teorioista (kuten Roswellin avaruusolioista). Salaliittoteoriat ovat valtavirtaistuneet, mikä on huolestuttava kehityssuunta samalla, kun lukutaito ja medialukutaito laskevat, kuva- ja videomanipulaatiot yleistyvät, some jyllää ja kuka tahansa voi väittää mitä tahansa. Myös usko tieteeseen polarisoituu, enkä toisaalta ihmettele. Aikana, jolloin kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa, onhan sitä vaikea päätellä, mikä on totta ja mikä ei.

Lähdekritiikin merkitys on äärettömän tärkeä. Eikä tässä voi olla miettimässä, että eikös kirjojen lukeminen ole yksi loistavista tavoista opetella harkitsevaisuutta ja tiedonkäsittelyä: erilaisen kirjallisuuden lukeminen altistaa erilaisille kirjoitustyyleille, jolloin myös erilaisia vaikutuskeinoja voi oppia tunnistamaan paremmin. Toisaalta lukemista kannattaa tehdä koska se on kivaa ja sen hyödyt tulevat sitten vain itsestään: tuskin kukaan tekee sitä ajatuksella, että harjoittelenpa nyt tekstianalyysia.

Sosiaalipsykologisesti salaliittoteorioissa on oikeastaan kiinnostavaa se, miten lähellä uskontoja ja myyttejä ne ovat: ne täyttävät ihmisessä samanlaisen tarpeen, ja tämän tajusin oikeastaan vasta tätä kirjaa lukiessa. Niissä on messiashahmoja, hyvän ja pahan välinen taisto, ennustuksia tulevasta maailmantilasta sekä vastauksia siihen miksi maailma on sellainen kuin on. Salaliittoteoriat tuovat järjestystä ja vastauksia epävarmassa maailmantilanteessa, kun ihmisen on niin vaikea käsitellä sitä, että maailma yksinkertaisesti vain on kaoottinen eikä kaikelle pahalle, mitä täällä tapahtuu, ole mitään suurempaa syytä.  Eikä yksiselitteistä suurta pahuutta ole kuin saduissa ja fantasiassa – vaikka vuoden 2022 perusteella sitä onkin itse kunkin uskoa.

Kiviojan kirja on hyvä yleispaketti, ja itse koin oppivani siitä paljon sellaisista salaliittoteorioista, joista en tiennyt kuin nimen. Niiden olemassaolosta on hyvä olla tietoinen, mutta toisaalta – kuten Kiviojankin haastattelema asiantuntija kirjassa tuo esille – niistä puhumalla niille annetaan yhä enemmän painoarvoa.

Toisaalta toivon, että kirja menisi syvemmälle niihin syihin, miksi jotkut alkavat uskoa salaliittoteorioihin. Esiin nostetaan kyllä moneen kertaan traumaattiset kokemukset, mutta tämän syvemmälle ei mennä. Kun aihetta ei luodata enempää, salaliittoteorioista tulee kirjassa enemmän sosiaalipornoa, jota tällainen ”lammas” kuin minä ei voi kuin ihmetellä. Olisin siis toivonut tieteellisempää lähestymistä – mutta toisaalta, Kivioja on toimittaja, ei tutkija. Kenties lähivuosina aiheesta saadaankin myös tieteellistä tutkimusta.

Lukuhaasteessa 2022 Salaliittoteorioiden ihmemaassa sopii kohtiin 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija; 15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää; 16. Kirjan luvuilla on nimet; 18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja; 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja; 34. Kirjailijan nimessä on luontosana; 43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan ja 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa - Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa. Docendo 2022. 326 sivua.

Kommentit