Siirry pääsisältöön

Lokakuun saldo 2020


Lokakuussa pääsimme molemmat kiinni hyvään luku- ja kuuntelutahtiin. Lisäksi molempien kirjahyllyyn päätyi iso kasa uusia kirjoja. Helsingin kirjamessut värittivät myös tietenkin lokakuuta – tällä kertaa verkossa. Lisää kirjamessutunnelmia on tulossa blogiin vielä ensi viikolla.

ELINA:

Vihdoinkin tuntuu, että olen päässyt taas lukutahtiin kunnolla kiinni. Lokakuun aikana sain luettua neljä kirjaa ja vaikka olisin toki voinut lukea tuplasti enemmänkin niin olen silti saldooni tyytyväinen. Sain lisäksi luettua vihdoinkin loppuun kesälomalla aloittamani Sadan vuoden yksinäisyyden, josta ehdinkin jo kirjoitella. 

Tässä kuussa kirjahyllyni täydentyi peräti 20 uudella kirjalla... Hups! Ensinnäkin tilasin Harper Collinsilta arvostelukappaleena Mhairi McFarlanen uusimman romaanin ja he lähettivät sieltä ystävällisesti myös toisen romaanin (joka vaikuttaa juuri sopivalta luettavalta marraskuussa). Tilasin lisäksi jo alkukuusta Rosebudilta neljä kirjaa, koska verkkokaupan tarjonta oli aivan huippu. Tilauksessa olivat Sophie Kinsellan Himoshoppaaja vierailla mailla, Elif Shafakin Valkoinen elefantti ja Kunnia sekä Sarah Crossanin Toffee. Olin näitä kirjoja yrittänyt etsiä vaikka ja mistä, mutta muualta ei löytynyt, hinta oli aivan liian korkea tai toimitusaika turhan pitkä. Niinpä en voi kuin suositella Rosebudin todella monipuolista valikoimaa – tiedän mistä aion ostaa joululahjakirjat tänä vuonna!

Syyslomamatkalta Isostakyröstä ostin paikallisen kirjailijan Paula Nivukosken uutuuden Mainingin varjon. Lisäksi sain äidiltäni vielä yhden lukemattoman Donna Leonin romaanin sekä Hannan kollegalta yhteensä 12 Agatha Christien kirjaa, jotka Hanna toi minulle. Aivan huikeaa, joukossa on monta Christietä, joita en ole ikinä lukenut. Osa on kyllä tuttuja, mutta puuttuivat kokoelmastani. Kiinnostaako teitä nähdä joskus kaikki Christie-kirjani?

Tänä vuonna Helsingin kirjamessut siirtyivät verkkoon ja se tuntui kieltämättä harmilliselta, koska olen aina rakastanut messuilla eniten kiertelyä ja kirjaostoksia. Hanna kuitenkin tuli käymään ja katsoimme yhdessä keskusteluja (ja uusimman Emma-leffan) ja juttelimme kirjoista ja kirjallisuudesta. Lisäksi katselin itse vielä muutaman keskustelun ja olihan se kivaa katsoa keskusteluja kotisohvalla herkkuja nauttien. Vaikka keskustelujen inspiroimana olisin halunnut tilata vaikka mitä kirjoja netistä kotiin niin pidin kuitenkin pääni enkä tilannut enää kirjamessutarjouksien huuman houkuttelemana mitään. Toisaalta ehkä ihan hyvä, koska noissa 20 uudessa kirjassa on ehkä riittämiin koko loppuvuodelle.

Marraskuussa haluaisin saada loppuun muutaman keskeneräisen romaanin ja lisäksi kiinnostaa tarttua lokakuussa ostettuihin uutuuksiin. Katsotaan mitä kaikkea tulee luettua. Otin taas pienen tauon jälkeen Bookbeatin tilaukseen ja aloin kuunnella työmatkoilla Jenny Colganin romaania Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Aiemmin äänikirjat eivät ole kovin inspiroineet, mutta nyt on ollut mukavaa kuunnella kävellessä. 

 Lokakuussa luetut kirjat: 

 Lokakuussa ostetut / saadut kirjat:

  • Mhairi McFarlane: Mitä jos en löydä sinua koskaan (saatu arvostelukappaleena Harper Collinsilta)
  • Judy Leigh: Suurenmoinen irtiotto (saatu arvostelukappaleena Harper Collinsilta)
  • Paula Nivukoski: Mainingin varjo
  • Donna Leon: Tuntematon ihailija
  • Elif Shafak: Valkoinen elefantti
  • Elif Shafak: Kunnia
  • Sophie Kinsella: Himoshoppaaja vierailla mailla
  • Sarah Crossan: Toffee
  • Hannan työkaverilta saadut 12 Agatha Christien kirjaa, jotka viimeinkin saapuivat kokoelmani jatkoksi.
 

 HANNA:

Elinan tavoin minäkin sain kiinni lukujumista ja luku/kuuntelutahtiin vauhtia lokakuussa. Luin yhteensä viisi kirjaa, ja voin sanoa, että panostin tietoisesti siihen, että istahdan illalla alas lukemaan pidemmäksikin aikaa. Toisaalta moni muu asia jäi tekemättä, joten saa nähdä, pystynkö pitämään tahtia yllä tasaisesti. Toivotaan!
 
Lokakuussa sain luettua loppuun Richard Powersin The Overstoryn sekä kuuntelin loppuun Elena Ferranten Napoli-sarjan kolmannen osan Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät. Ferranten hahmot monine vikoineen olivat kuitenkin hieman "rasittavaa" luettavaa eräänä päivänä, jolloin kärsin migreenistä (jolloin ainoa, mitä voi edes harkita, on kuunnella äänikirjaa). Tuolloin aloinkin kuunnella Jenny Colganin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja, josta minulla on kahtalaiset mielipiteet. Kuten Elina kertoikin, sama kirja on hänellä tällä hetkellä kuuntelussa, joten saatamme kirjoittaa myöhemmin siitä yhteisen arvostelun. ;)
 
Lisäksi lukaisin Helmetin lukuhaasteen tiimoilta saamelaisen kirjailijan Kerttu Vuolabin romaanin Valon airut, josta en ole ehtinyt vielä kirjoittaa. Sain myös arvostelukappaleena Teokselta Emmi Itärannan uutuuden Kuunpäivän kirjeet, joka oli taattua Itärannan laatua ja kutkuttavaa luettavaa.
 
Lokakuuta leimasi myös tosiaan kirjamessut, josta kirjoittelemmekin jo odotuksiamme ennen messuja. Koontiartikkeli on vielä tekeillä; ovathan tallenteetkin vielä pari tuntia katsottavissa. Messuviikonloppu meni tosiaan Elinan kanssa messuillen ja leffaillen sekä muuten kiinnostavia keskusteluja kuunnellen. Olen kyllä tutustunut moniin keskusteluihin näin jälkikäteenkin - siitä tosiaan myöhemmin lisää. Toisin kuin Elina, itse intouduin tekemään verkossa messuostoksia - monet niistä itse asiassa tietokirjoja. Osa ostoksista oli uusia löytöjä messukeskustelujen innoittamina: hyvänä esimerkkinä Tommy Orangen Ei enää mitään. Kiinnostuin messuilla itse asiassa monista kirjoista, joten hillitsin ostointoni mielestäni ihan hyvin.

Lokakuussa luetut kirjat:

  • Richard Powers: The Overstory
  • Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
  • Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
  • Kerttu Vuolab: Valon airut
  • Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet

Lokakuussa ostetut / saadut kirjat:

  • Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet (saatu arvostelukappaleena Teokselta)
  • Maja Lunde: Viimeiset (saatu arvostelukappaleena Tammelta)
  • Tommy Orange: Ei enää mitään
  • Matt Haig: Keskiyön kirjasto
  • Arto Pietikäinen: Joustava mieli
  • Arto Pietikäinen: Joustava mieli parisuhteessa
  • Maria Mäkelä et al.: Kertomuksen vaarat - Kriittisiä ääniä tarinataloudessa
  • Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä, mistä pidät

Kommentit