Siirry pääsisältöön

Joulukuun saldo 2020


Aikamoinen vuosi 2020 on jo takana päin, mutta luomme vielä viimeiset pari silmäystä viime vuoden lukemisiin. Ensin siihen, mitä tuli luettua joulukuussa ja sen jälkeen palaamme vielä kertaalleen koko vuoden 2020 lukusaldoon, minkä jälkeen voimmekin jo tarkastella kuluvan vuoden lukuhaasteita ja muuta mukavaa. Joulukuun lukemisia värittää tietysti aina juhlapyhien odotus ja joululomalla olikin meillä molemmilla aikaa lukea. Onneksi meitä molempia joulupukki muisti tänäkin vuonna kirjalahjoin.
 

ELINA:

Joulukuun alussa olin flunssassa ja sainkin silloin lueskeltua parin kotona vietetyn päivän aikana. Luin Sarah Crossanin säeromaanin Yksi (töitä varten, olen blogannut romaanista edellisellä lukukerralla) sekä Sophie Kinsellan Himoshoppaajan siskon, kirjagramin himoshoppaaja-lukupiiriä varten. Lukupiirikirjana luin joulukuussa Grosin Kävelyn filosofiaa, jonka sain luettua loppuun vasta lukupiirin jälkeen. 

Joululoma tuli etenkin tänä vuonna ehdottomasti tarpeeseen. Joulu sujui muutenkin vähän kummallisissa merkeissä, kun vietimme joulun kotona puolisoni ja koiramme kanssa, mutta joulumieli löytyi tänä erilaisena jouluna kuitenkin. Joululahjaksi sain kolme kirjaa (ja toki paljon muutakin mieluista). Äidiltäni sain Elizabeth Stroutin Pikkukaupungin tytön, veljeltäni Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa ja puolisoltani Kevin Kwanin Ökyrikkaat aasialaiset. Kaikki näistä olivatkin toivottuja lahjoja. Joulun pyhinä ja välipäivinä ahmin heti Ökyrikkaat aasialaiset, ja se olikin mainion viihdyttävää luettavaa lomapäiviksi. Romaanista lisää pian.

Ennen uutta vuotta oli tarkoituksenani lukea vielä kaikki keskeneräiset kirjat loppuun, jotta pääsisin aloittamaan uuden vuoden puhtaalta pöydältä, mutta mitä vielä – keskeneräisiä kirjoja on edelleen peräti viisi! Vuoden loppumetreillä luin kuitenkin vielä kolme kirjastosta lainassa ollutta runokirjaa, jotta voin palauttaa ne kirjastoon nyt alkuvuodesta. Näin ollen joulukuun lukusaldoksi tulikin kelpo seitsemän kirjaa. Tammikuussa sen sijaan tavoitteena olisi lukea ne viisi keskeneräistä vihdoinkin loppuun. Lisäksi lähdin vuoden alun kunniaksi tavoittelemaan Tolkienin Taru Sormusten Herrasta -järkäleen lukua instagramin lukupiirin vauhdittamana, mutta siitäkin lisää myöhemmin.

Joulukuussa luetut kirjat:

  • Sarah Crossan: Yksi
  • Sophie Kinsella: Himoshoppaajan sisko
  • Frédéric Gros: Kävelyn filosofiaa
  • Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset
  • Saima Harmaja: Sateen jälkeen
  • Arto Melleri: Kuningatar Hysteria
  • Tomi Kontio: Ilman nimeä olisit valoa

Joulukuussa saadut kirjat:

  • Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
  • Elizabeth Strout: Pikkukaupungin tyttö
  • Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset

HANNA:

Joulukuu oli töiden puolesta ja muutenkin melko kiireistä aikaa, kun piti miettiä ja hankkia joululahjoja kaikille. Pidin myös kertyneitä lomia pois; loma suuntautui kuitenkin Lappiin (missä kävin sopivasti juuri sillä viikolla, kun siellä oli hiljaista), joten aktiviteettia riitti joka päivälle eikä lukemiselle jäänyt aikaa lomallakaan.

Tästä huolimatta vuoden häämöttävä loppu kiritti lukemista, sillä pyrin saamaan monia kirjoja loppuun sekä täytettyä puuttumaan jääneitä haastekohtia vuoden lukuhaasteesta (siitä, miten haaste meni yleisesti, lisää myöhemmin koko vuoden saldossa). Tämän loppukirin ansiosta tulin lukeneeksi yhteensä itselleni ennätykselliset kahdeksan kirjaa joulukuussa. Yksi kirjoista tosin liittyi osittain töihin, joten ei siitä varsinaisesti sen enempää – eli saldona sikäli seitsemän kirjaa; miten sen nyt haluaa ottaa.

Joulukuun alussa luin loppuun Yasunari Kawabatan Lumen maan sekä Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan, joista molemmista ehdinkin jo kirjoittaa. Kirjoitin lisäksi monista aiemmin luetuista kirjoista: Ne joka lähtevät ja ne jotka jäävät, Tuulisen saaren kirjakauppias sekä Tohtori Jekyll ja mr Hyde. Tuli kirjoitettua myös Elinan kanssa yhdessä Jenny Colganin kirjasta Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Lomallani aloitin puolestaan Delia Owensin Suon villin laulun, jonka lukemista olin odottanut koko syksyn ja joka ei pettänyt.

Loppukuu olikin tosiaan kirittämistä lukuhaasteen loppuun saattamiseksi. Osasta näitä kirjoja tulen vielä laatimaan analyysit tässä tammikuun alkupuolella, mutta osa vuoden 2020 luetuista kirjoista jää tällä kertaa varmaan valitettavasti ilman analyysia – ainakin ilman pitkää sellaista. Kuuntelin äänikirjana Libby Pagen Pinnalla pysymisen taidon sekä luin Märta Tikkasen Vuosisadan rakkastaurinan ja Tove Janssonin Taikurin hatun. Halusin saada jotain täytettä myös haastekohtaan "2010-luvulla kuollut kirjailija", johon aloitin Umberto Econ Ruusun nimeä. Se osoittautui kuitenkin astetta haastavammaksi saada loppuun 2020 aikana, joten tein lennosta vaihdoksen P.D. Jamesin kokoelmaan Mistelimurha ja muita kertomuksia.

Ruusun nimi jatkuu nyt tammikuussa uuden haasteen merkeissä. Lukulistalla on monia muitakin kirjoja, joita en malta odottaa – esimerkiksi Anni Kytömäen Finlandian voittanut Margarita, jonka sain joululahjaksi perinteisesti äidiltäni. Siinä olivatkin kuukauden kirjaostokset ja -lahjat, mutta sitäkin toivotummat. :)

Joulukuussa luetut ja kuunnellut kirjat:

Joulukuussa saadut kirjat:

  • Anni Kytömäki: Margarita

Kommentit