Siirry pääsisältöön

Kirjavuosi 2022 ja katsaus uuteen vuoteen


Helmikuu on jo aluillaan, mutta käännämme silti vielä katseemme hetkeksi kirjavuoteen 2022, minkä jälkeen siirrymme kirjoittamaan alkaneen vuoden uusista (ja vanhoistakin) kirjaihastuksista. Tämän vuoden kirjapalettiin on nimittäin ehtinyt jo kertyä luettuja kirjoja, ja toivottavasti ehdimme pian kirjoittelemaan niistäkin.
 
Viime vuosi oli lukusaavutusten suhteen melko hyvä, mutta arvosteluja emme ehtineet juurikaan kirjoittaa. Meillä oli molemmilla vuoden mittaan elämässä isoja muutoksia, jotka veivät aikaa kirjoittamiselta.

Alla kirjavuotemme 2022 lukuina. Hannan kuuntelemat äänikirjat on muutettu tässä laskelmassa sivuiksi, mutta äänikirjoja tuli kuunneltua yhteensä 5 vuorokauden, 6 tunnin ja 41 minuutin edestä.


Kirjavuoden 2022 nostot

Pisin luettu kirja:
ELINA: Richard Powers: Ikipuut – 649 sivua
HANNA:
Mikko Kamula: Kalevan pojat (Metsän kansa #4) 714 sivua

Lyhyin luettu kirja:
ELINA: Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme – 32 sivua
HANNA:
Alan Moore & Brian Bolland: Batman - Tappava vitsi – 60 sivua

Kirja, joka jätti hyvälle mielelle:
ELINA: Beth O'Leary: Törmäyskurssi
HANNA: Beth O'Leary: Kimppakämppä

Kirja, joka itketti:
ELINA: Elif Shafak: Kunnia
HANNA: Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla

Kirja, jota ei malttanut laskea käsistään:
ELINA: Minea Koss: Pettävä jää
HANNA: Milja Kaunisto: Luxus (Purppuragiljotiini #1)

Vaikuttavin kirja tai kirja, joka muutti ajattelua:
ELINA: Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia
HANNA: Khaled Hosseini: Leijapoika

Vuoden suurin pettymys:
ELINA: Catherine Rider: Rakkautta Mykonoksella
HANNA: Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille #1

Vuoden suurin yllättäjä:
ELINA: Anni Saastamoinen: Sirkka
HANNA: Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Vuoden paras kirja:
ELINA: Sally Rooney: Kaunis maailma missä olet ja Haruki Murakami: Kafka rannalla
HANNA: Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta


ELINAN KIRJAVUOSI 2022:

Vuonna 2022 sain luettua melko paljon, vaikka vauhti hieman hiipuikin loppuvuodesta. Olen kuitenkin tyytyväinen, että luin peräti 69 kirjaa vuoden aikana. Joukkoon mahtui vaikka kuinka monta ihanaa lukuelämystä. Blogiin en kuitenkaan saanut kirjoitettua tänä vuonna paljonkaan, varsinkin loppuvuonna lukemistani kirjoista jäi pääosin kirjoittamatta, vaikka niidenkin joukossa oli monta helmeä, joista mielelläni olisin postannut.

Tälle vuodelle asetin Goodreadsiin tavoitteeksi 50 kirjaa, koska halusin laittaa tavoitteen, johon olisi helppo päästä. Katsotaan loppuvuodesta voiko määrää jopa vähän nostaa. Ainakin nyt tammikuussa ehdin lukea melko paljon ja olen myös kuunnellut jokusen äänikirjan. Niitä jaksan kuunnella melko vaihtelevalla menestyksellä – välillä en muuta tekisikään ja sitten taas menee monta kuukautta, ettei kiinnosta kuunnella mitään. 

Helmet-lukuhaaste jäi myös osaltani viime vuonna vähän puolitiehen. Ei sillä, luin niin paljon, että haaste olisi ollut mahdollista täyttää, mutta en jaksanut sijoitella lukemiani kirjoja kohtiin tai täsmälukea loppuvuodesta puuttuvia. Yhdessä Hannan kanssa saimme kuitenkin haasteen taas täyteen. Tänä vuonna en tiedä jaksaisiko haastetta suorittaa vai pitäisikö välivuoden. Eniten tekisi mieli yrittää lyhentää oman kirjahyllyn tbr-listaa, sillä lukemistaan odottelevia kirjoja on melkoinen määrä!

HANNAN KIRJAVUOSI 2022:

Luin vuonna 2022 suunnilleen saman verran kuin edellisenäkin eli 36 kirjaa, mikä oli oikeastaan lopulta melkoinen saavutus, sillä keväällä meillä oli asunnonosto ja muutto kuumimmillaan, joten lukemiseen tuli muutaman kuukauden tauko.

Toisaalta innostuin kesällä sellaisesta norjalaisesta nuortensarjasta kuin Skam (se tuli katsottua maratonina koronassa). Hurahdin siihen niin täysin, että lueskelin fanficejä jonkin aikaa miltei innokkaammin kuin kirjoja eli jos fanficit voisi muuttaa kirjoiksi ja sivuiksi, niin lukusaldo olisi viime vuodelta vielä suurempi. Arvostelujen kirjoittamisessa olin myös laiska, mutta petrasin loppuvuodesta. Pitäisi kyllä löytää jokin keino tehdä siitä kevyempää - arjen ja kokopäivätyön pyörityksessä kirjoittaminen vie yllättävän paljon aikaa, eikä sitä haluaisi tehdä aivan turhaan.

Tälle vuodelle lukusuunnitelmani eivät ole kovinkaan erilaiset kuin viime vuonna. En saavuttanut viime vuonna hyllynlämmittäjätavoitetta, mutta luin ne kaikki hyllynlämmittäjät, joita suunnittelinkin lukevani. Tänä vuonna voisin tähdätä vaikkapa viiteen hyllynlämmittäjään - pyrin kuitenkin aina lukemaan oman hyllyn vanhojakin kirjoja ahkerasti. Lukuhaastetta harkitsen taas samaten kuin aina eli lukien siten, että jokaiseen kohtaan tulee luettua jotain, vaikka sama kirja olisikin useammassa kohdassa. Katsotaan, teenkö siitä erillistä "raportointisivua" blogiin.

Senkin voin jo sanoa, että vuosi 2023 tulee olemaan tämäkin fanficien täyteinen, koska olen jo nyt lukenut fanficeja ihan olan takaa. Skam-hurahdus vaihtui Harry Potteriin, joita aloin vuooosien tauon jälkeen lukea uudelleen ja - voi että Tylypahka, miten olenkaan sinua kaivannut. Mutta siitä sitten myöhemmin lisää.

Kommentit